GM546 Fermantasyon Biyokimyası

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM546
Ad Fermantasyon Biyokimyası
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı öğrencilere enerji metabolizmasının temellerini ve alkol fermantasyonunu öğretmektir.

Dersin İçeriği

Enerji metabolizması, Elektron taşıyıcıları, ATP, Biyoenerjetik, Enzimler, Glikoliz, Fermantasyon, Alkol fermantasyonu, Pastör etkisi, Crabtree etkisi, Fermantasyona etki eden faktörler, Yavaş ve durgun fermantasyon, Malolaktif fermentasyon

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Şarap Kimyası ve Biyokimyasında Alkol Fermantasyonunu Biyokimyası, 2009, New York

Notlar

Dersnotları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Canlıların enerji metabolizmasını öğrenir
ÖÇ02 Fermantasyonun biyokimyasal alt yapısını öğrenir.
ÖÇ03 Alkol fermantasyonuna etki eden faktörleri öğrenir
ÖÇ04 Enzim regülasyonunu öğrenir
ÖÇ05 Malolaktik fermantasyonu bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enerji metabolizması I Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Enerji metabolizması II Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Elektron taşıyıcıları, ATP, Biyoenerjetik I Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Elektron taşıyıcıları, ATP, Biyoenerjetik II Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Gikoliz Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Fermantasyona etki eden faktörler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alkol fermantasyonu I Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Alkol fermantasyonu II Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Pastör etkisi, Crabtree etkisi, Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yavaş ve durgun fermantasyon I Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yavaş ve durgun fermantasyon II Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Malolaktif fermantasyon I Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Malolaktif fermantasyon II Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları I Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları II Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 23 23
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22