GM0030 ISO/IEC 17025 Labaratuvar Yönetim Sistemi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0030
Ad ISO/IEC 17025 Labaratuvar Yönetim Sistemi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI


Dersin Amacı / Hedefi

Bir laboratuarın spesifik testleri gerçekleştirme konusunda yetkin olduğunun tanınması için karşılaması gereken genel gereklilikleri açıklayan ISO/IEC 17025 Labaratuvar Yönetim Sistemini ve standardın gereğini yerine getirmek için yapılması gereken basamakları öğrenmek

Dersin İçeriği

Standart Kapsamı, Referanslar, Terimler ve Tanımlar, Genel Şartları (Tarafsızlık, Gizlilik), Yapısal Gereklilikler, Kaynak Gereklilikleri (Genel, Personel, Tesis Ve Çevre Şartları, Ekipmanlar, İzlenebilirlik, Dışardan Sağlanan Ürün Ve Hizmetler), Proses Gereklilikleri (Sözleşmenin Gözden Geçirilmesi, Seçme-Doğrulama-Geçerli Kılma, Örnekleme, Test Veya Kalibrasyon Ekipmanlarının Taşınması, Teknik Kayıtlar, Ölçüm Belirsizliğinin Değerlendirilmesi, Sonuçların Geçerliliğinin Sağlanması, Sonuçların Raporlanması, Şikayetler, Uygun Olmayan İş, Veri ve Bilgi Yönetimin Kontrolü), Yönetim Sistemi Gereklilikleri (Seçenekler, Dokümantasyon, Doküman kontrolü, Kayıtların kontrolü, Risk ve fırsat analizi, İyileştirme, Düzeltici faaliyetler, İç tetkikler, Yönetimin gözden geçirmesi)

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

ISO/IEC 17025 - Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği için Genel Gereklilikler, Aralık 2017, R20.43- Laboratuvarların Akreditasyonuna Dair Rehber, Türkak 2019

Notlar

Ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laboratuar Akreditasyonu için gerekli Kalite Yönetim Sistemini (ISO/IEC 17025) öğrenir.
ÖÇ02 Laboratuvar Yönetim Sistemi için gerekli dökümantasyonu hazırlayabilir.
ÖÇ03 Ölçüm belirsizliği, sonuçların geçerli kılınması ve raporlanması hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Risk, iç tetkik, izlenebilirlik ve yönetim gözden geçirmesi kavramlarını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Standart Kapsamı, Referanslar, Terimler ve Tanımlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Genel Şartları (Tarafsızlık) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Genel Şartları (Gizlilik) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Yapısal Gereklilikler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Kaynak Gereklilikleri (Genel, Personel, Tesis Ve Çevre Şartları) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kaynak Gereklilikleri (Ekipmanlar, İzlenebilirlik, Dışardan Sağlanan Ürün Ve Hizmetler) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Proses Gereklilikleri (Sözleşmenin Gözden Geçirilmesi) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
8 Ara Sınavlar Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Seçme-Doğrulama-Geçerli Kılma Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Test Veya Kalibrasyon Ekipmanlarının Taşınması, Teknik Kayıtlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Ölçüm Belirsizliğinin Değerlendirilmesi, Sonuçların Geçerliliğinin Sağlanması, Sonuçların Raporlanması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Müşteri Şikayetleri ve UYgun Olmayan iş Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Yönetim Sistemi Gereklilikleri (Seçenekler, Dokümantasyon, Doküman kontrolü, Kayıtların kontrolü,Düzeltici faaliyetler) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Risk ve fırsat analizi, İç tetkikler, Yönetimin gözden geçirmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Akredite Laboratuvarın Dökümantasyon sistemini incelemek Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22