GM0026 Food Emulsions

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0026
Ad Food Emulsions
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda emülgatörleri ve gıda emülsiyonlarının hazırlanması, işlenmesi ve fonksiyonel özellikleri hakkında temel bilgiler vermek

Dersin İçeriği

Gıda emülgatörleri, emülsiyonların hazırlanması ve işlenmesi, protein ve polar lipidler arasındaki etkileşimler, emülsiyon stabilitesi, süt ve süt ürünleri tipi emülsiyonlar, soslar, fırıncılık ürünleri ve içecek emülsiyonları, emülsiyonlardaki antioksidanlar ve fonksiyonel özellikleri

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Friberg, s. E. And Larsson, K., 1997. Food emulsions. Marcel dekker inc.,582s.

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Emülsiyon oluşumunu bilir
ÖÇ02 Lipidler ve emülgatörler arasındaki ilişkiyi anlar
ÖÇ03 Gıda emülsiyonlarının hazırlanması ve işlenmesi ile ilgili bilgileri kullanır
ÖÇ04 Takım çalışmasına uyum sağlar, meslek etiğine saygı duyar ve yaşam boyu öğrenmenin genel anlayışını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda emülsiyonlarına giriş Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Emülsiyon oluşumu Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Emülsiyon stabilitesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Emülsiyonlardaki yüzey kuvvetleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Gıda emülsiyonlarında lipidlerin moleküler organizasyonu Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Gıda emülgatörleri, kimyasal ve fiziksel özellikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Gıda emülsiyonlarının hazırlanması ve işlenmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Proteinler ve polar lipidler arasındaki etkileşimler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Gıda emülsiyonlarındaki antioksidanlar ve fonksiyonel özellikleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Gıda emülsiyonlarında oksidasyon Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Süt ve süt ürünleri tipi emülsiyonlar Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Dondurma Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Soslar Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Fırıncılık ürünleri ve içecek emülsiyonları Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22