Genel Bilgi
Kod | GM503 |
Ad | Gıdalarda Renk ve Renk Maddeleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERKAN SELLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Görünüş ve renk gıdalarda kaliteyi ve tüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerindendir. Bu derste, gıdalara renklerini veren bileşiklerin oluşumlarının öğretilmesi, analizler ile belirlenmelerinin anlatılması ve gıdada yol açtıkları değişikliklerin öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği
Pigmentlerin Oluşumu ve İnsan tarafından algılanması, Klorofiller, Karotenoidler, Betalainler ve Fenolik Pigmentler, Gıdaların depolanması ve işlenmesi sırasında pigmentlerde meydana gelen değişmeler, Renk Maddelerinin Elde Edilme Teknikleri, Renk Maddeleri Analizleri, Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi, Renk Maddelerinin Sınıflandırılması, Renk Maddelerinin Kalite ve Güvenliği
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Reinhold Carle, Ralf Schweiggert, Handbook on Natural Pigments in Food and Beverages, 2016.
Notlar
Ders notu ve sunuları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıdalarda bulunan ve gıdaların rengini oluşturan bileşiklerin kimyasal yapıları ve karakteristiksel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Gıdaların depolanması ve işlenmesi sırasında pigmentlerde meydana gelen değişmeleri bilir ve buna göre önlem alabilir. |
ÖÇ03 | Renk maddelerinin elde edilme teknikleri ve analizlerini ayrıntılı olarak öğrenir ve uygulayabilir. |
ÖÇ04 | Renk maddelerini sınıflandırabilir, kalite ve güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | 5 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Pigmentlerin Oluşumu ve İnsan tarafından algılanması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Klorofiller, Karotenoidler, Betalainler (özellikleri, stabilitesi, biyosentezi ve parçalanması) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
3 | Fenolik Pigmentler (özellikleri, stabilitesi biyosentezi ve parçalanması) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Gıdaların depolanması ve işlenmesi sırasında pigmentlerde meydana gelen değişmeler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Renk maddelerinin elde edilme teknikleri (Biyoteknolojik, Kimyasal) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Renk maddelerinin elde edilme teknikleri (Mikroorganizmalar ve Mikroalgler) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Renk Maddeleri Analizleri (Örnek hazırlama) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Renk Maddeleri Analizleri (Ekstraksiyon, Saflaştırma) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Renk Maddeleri Analizleri (Renk Ölçer) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Renk Maddeleri Analizleri (UV-Vis Spektrofotometre) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Renk Maddeleri Analizleri (HPLC) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Analiz Sonuçlarını Değerlendirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Renk Maddelerinin Sınıflandırılması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Renk Maddelerinin Kalite ve Güvenliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,68 | ||
AKTS | 6 AKTS |