SAİ509 İleri Besin Kimyası

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ509
Ad İleri Besin Kimyası
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Besinlerin kimyasal bileşenleri, su aktivitesi, hayvansal , bitkisel ve mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri ve kimyasal reaksiyonları, fosfolipitler, steroller, vitaminler, enzim aktivitesi, katkı maddelerinin öğretilmesi.

Dersin İçeriği

Gıdaların kimyasal kompozisyonu, besinlerin su içeriği ve önemi, gıdalarda su aktivitesi, hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri ve kimyasal reaksiyonları, lipitlerin ve karbonhidratların kimyasal reaksiyonları, fosfolipitler, steroller, vitaminler, enzim aktivitesi, gıda katkıları, konu hakkında son gelişmeler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları

Notlar

Konu ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besinlerdeki proteinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar
ÖÇ02 Balık etindeki fosfolipitler, steroller ve vitaminlerin kimyasal yapılarını açıklar
ÖÇ03 Su aktivitesi ve su ürünlerindeki önemini açıklar
ÖÇ04 Enzim aktivitesi ve gıdalardaki önemini açıklar,
ÖÇ05 Gıda katkı maddelerini açıklar
ÖÇ06 Enerji metabolizmasını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Su aktivitesi ve su ürünlerinde önemi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Hayvansal proteinlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Bitkisel proteinlerin kimyasal reaksiyonları Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Bitkisel proteinlerin fiziksel özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Mikrobiyal proteinlerin kimyasal reaksiyonları Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Arasınav Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
9 Gıda katkı maddeleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Balık etindeki fosfolipitler ve steroller, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Balık etindeki vitaminler, ödev çalışması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Besinlerde enzim aktivitesi , ödev çalışması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Besin kimyasında yeni yaklaşımlar Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Besin kimyasında son gelişmeler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Genel değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.05.2023 10:15