Genel Bilgi
Kod | SUF231 |
Ad | Sportif Olta Balıkçılığı |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders kapsamında, ülkemiz ve dünyada yapılan sportif balıkçılığın, balıkçılık ekipmanlarının, balıkçılıktaki sınırlamaların tanıtılması, amaçlanmıştır
Dersin İçeriği
Bu ders de; sportif balıkçılığın tarihçesi, sportif balıkçılıktaki yasak ve düzenlemeler, sportif balıkçılıktaki olta çeşitleri, olta yapımı, doğal ve yapay yemler, yemleme, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bazı türlerin avcılığı, sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri açıklanacak.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Olta Balıkçılığı Tüm Yönleriyle. Atilla Alpbaz, Arif Özer
Notlar
internet
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Proje tasarlama becerisini öğrenebilme |
ÖÇ02 | Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme ve sonuç geliştirme becerisi edinebilme |
ÖÇ03 | Kendi kendine öğrenme becerisi kazanabilme |
ÖÇ04 | Değişen koşullara uyum sağlama becerisi edinebilme |
ÖÇ05 | Literatür tarama ve değerlendirme becerisini öğrenebilme |
ÖÇ06 | Sunum hazırlama ve raporlandırma becerisi kazanabilme |
ÖÇ07 | Edinilen bilgiyi uygulayabilme becerisi kazanma |
ÖÇ08 | Gelişen teknolojiyi takip etme becerisi kazanabilme |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 4 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin genel içeriği ve işleyişi hakkında genel bilgilendirme | Yardımcı kaynak kitapları örnekleri inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Sportif balıkçılığın tarihçesi | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Sportif balıkçılığındaki yasak ve düzenlemeler | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları 2 | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri 2 | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Olta yapımı ve olta tipleri | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Olta düğümleri | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Doğal ve yapay yem çeşitleri | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Doğal yem hazırlama | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Sportif balıkçılıkta takım kutusu içeriği | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Deniz ve tatlı sularda yaşayan bazı önemli balık türlerini av metotları | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri | Fakülte su ürünleri laboratuvarında mikroskop altında görülüp, incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 3 | 3 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 9 | 9 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |