SD0508 Onlar her yerde: Dost ve Düşman Bakteriler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0508
Ad Onlar her yerde: Dost ve Düşman Bakteriler
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Etiket ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

En temel amaç akademik bilgiyi direk hayatımızda uygulamaya geçirmek, günümüz enfeksiyonları (pandemi süreci özellikle ) neden olan mikroplardan nasıl korunuruz ? beslenme - yaşam çevremizde hijyenin yeri ve mikrobial hastalıklarla ilişkileri hakkında farkındalık sağlamaktır. ikinci amaç fen alanında öğrencilerimize temel basamakta mikroplar hakkında bilgi ve uygulama ve hayata aktarma farkındalığı kazandıracaktır.

Dersin İçeriği

Bakterilerin bulunmadığı yer yok gibidir. fermente gıdalardan, barsak mikrobiatasından, gıdalarla ya da cevreden bulaşarak hasta etmeleri ile bize gözle görülmese de gözle görülür etmenleriyle varlıklarını gösterirler. hayata dair daha temiz daha sağlıklı nasıl yaşanır, mikroplarla olan ilişkilerimizin kontrolü, onları tanımamızın bize kazandırdıklarını örneklerle öğreneceğiz.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

hocanın ders notu

Notlar

Dünyamızı Değiştiren On İki Hastalık (Irwin W. Sherman )


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikroorganizmaları gruplandırır ve her biri hakkında bilgisi vardır.
ÖÇ02 Bakterileri bilir gram negatif pozitif diye gruplandırır.
ÖÇ03 hastalık yapan patojenleri bilir ve bulaş kaynaklarını tanır.
ÖÇ04 Probiyotikleri ve prebiyotikleri bilir, barsak mikrobiotasını tanır ve sağlık ilişkisini bilir.
ÖÇ05 bakterileri insan ve çevre üzerinde ve ekolojik dengede ilişkisini bilir.
ÖÇ06 gıda ve hastalık patojenlerini, antibiyotik dirençliliğin risklerini tanımlar ve korunma önlemleri alır.
ÖÇ07 Hayatımızda faydalı ve zararlı bakterileri tanır, korunma yollarını bilir, enfeksiyon nedenlerinden uzak durur.
ÖÇ08 Günümüzde pandemi, enfeksiyonlar ve diğer biyolojik riskler hakkında bilgidir, tedbirini alır.
ÖÇ09 Yaşam kalitesinde ve sağlıklı bireyler yetiştirmede genel olarak mikropları tanır. Çevreye ve topluma risk oluşturan MİKROBİYAL etmenleri bilir, tedbirini alır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 dünyada en yakınımızda olan mikro canlılar hakkında genel bilgi ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 mikroorganizma türleri ve bakterilerin genel özellikleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 gram negatif ve gram pozitif bakterileri, hastalık ya da fayda sağlayanlar hakkında genel bilgi powerpoint sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 insanı hasta eden mikroorganizmalar, kontaminasyon orjinleri powerpoint sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Barsak mikrobiotamız ve probiyotikler hakkında genel bilgi powerpoint sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 gıda kaynaklı mikroplar power point sunumu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 Laboratuvar ortamında mikroorganizmaları tanıma uygulama Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınavlar Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
9 mikropları tanımada, besiyeri çeşitleri ve hazırlama laboratuvar uygulama Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
10 mikropların mikroskopta tespiti laboratuvar uygulama Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
11 yaşam ve mikroplar hakkında tartışma tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 fermente gıdalar ve probiyotikler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay
13 hastalıklar ve mikrobiotamız arasındaki ilişki ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 geçmişte yaşanan salgınlar ve şimdiki pandemi okuma kitabı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 günlük hayatta kontaminasyon ve hijyen tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 75
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,00
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 29.09.2023 04:45