Genel Bilgi
Kod | SD0628 |
Ad | Su Ürünleri ve Dalgıçlık |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. ÖZGÜR YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. ÖZGÜR YILMAZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, öğrencilerin dersin içeriğinde belirtilmiş olan su ürünleri tanımı, deniz ve göllerdeki canlı organizmalar, sucul ekosistem, dünyada ve ülkemizde su ürünleri üretimi ve süreçleri, dalış fizyolojisi, dalış yöntem ve kuralları, zararlı deniz canlıları, su ürünleri üretiminde dalgıçlık, bilimsel dalgıçlık ve dalış mevzuatı konularında gerekli bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Genel olarak su ürünleri tanımı ve ülkemizde su ürünleri, deniz ve göllerde bulunan canlı organizmalar ve ekolojik döngü, dünyada ve ülkemizde su ürünleri üretimi, pazarlaması ve tüketim miktarları, dalgıçlık tarihi ve dalış fizyolojisi, dalış sistemleri ve yöntemleri, dalış kuralları, tablo ve cetveller, dalış hastalıkları, su altında zararlı deniz canlıları, su altında karşılaşılabilecek tarihi eserler veya tehlikeli cisimler, su ürünleri alanında bilimsel dalgıçlık, denizde su ürünleri üretimi yapan firmalarda dalgıçlık, göllerde su ürünleri üretimi yapan firmalarda dalgıçlık ve irtifa dalışı, dalgıçlıkta kullanılan yardımcı araç ve gereçler, dalış mevzuatı.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
AKTAŞ, Ş. (2019). Eğitmenler için Dalış Sağlığı, TÜDAV KOCATAŞ, A. (2012). Ekoloji Çevre Biyolojisi, Dora Yayıncılık Demir, N. (2009) İhtiyoloji, Nobel Yayıncılık Dikel, S. (2005). Kafes Balıkçılığı U.S. Navy Diving Manuel, PUBLISHED BY DIRECTION OF COMMANDER, NAVAL SEA SYSTEMS COMMAND, REVISION 7, DECEMBER 2016
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su Ürünlerini genel olarak tanımlayabilecektir. |
ÖÇ02 | Deniz ve göllerdeki ekosistemi tanımlayabilecektir. |
ÖÇ03 | Deniz ve göllerde su ürünleri üretimi yapan firmaları tanımlayabilecektir. |
ÖÇ04 | Su altına yapılan dalışta karşılaşılan fizyolojik etkileri açıklayabilecektir. |
ÖÇ05 | Dalış kuralları, yöntemleri ve çeşitlerini sayabilecektir. |
ÖÇ06 | Su altında zararlı deniz canlılarını tanımlayabilecektir. |
ÖÇ07 | Su altında karşılaşabileceği tarihi eserler veya tehlikeli cisimleri tanımlayabilecektir. |
ÖÇ08 | Su ürünleri ile ilgili bilimsel dalgıçlığı açıklayabilecektir. |
ÖÇ09 | Su ürünleri üretiminde çalışan dalgıçların görev ve sorumluluklarını açıklayabilecektir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel olarak su ürünleri tanımı ve ülkemizde su ürünleri. | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
2 | Deniz ve göllerde bulunan canlı organizmalar ve ekolojisi | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Dünyada ve ülkemizde su ürünleri üretimi, pazarlaması ve tüketim miktarları | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Dalgıçlık tarihi ve dalış fizyolojisi | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Dalış sistemleri ve yöntemleri | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Dalış kuralları, tablo ve cetveller | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Dalış hastalıkları | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
8 | Ara Sınavlar | Konu ile ilgili kitapların ve ders notlarının incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
9 | Su altında zararlı deniz canlıları | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Su altında karşılaşılabilecek tarihi eserler veya tehlikeli cisimler | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Su ürünleri alanında bilimsel dalgıçlık | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Denizde su ürünleri üretimi yapan firmalarda dalgıçlık | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Göllerde su ürünleri üretimi yapan firmalarda dalgıçlık ve irtifa dalışı | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Dalgıçlıkta kullanılan yardımcı araç ve gereçler | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Dalış mevzuatı | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu ile ilgili kitapların incelenmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu ile ilgili kitapların ve ders notlarının incelenmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |