BBP350 Mantar Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP350
Ad Mantar Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATIRA TAŞKIN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. HATIRA TAŞKIN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Mantarı tanımlar. Mantar tesisi kurar. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinin tüm aşamalarını anlatır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinin tüm aşamalarını anlatır. Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinin tüm aşamalarını anlatır.

Dersin İçeriği

Mantarı tanımlar. Mantar tesisi kurar. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde kompost yapımını anlatır. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edilmesini anlatır. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları anlatır. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde örtü toprağı serimini ve nedenlerini anlatır. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde hasat ve hastalık-zararlı mücadelesini anlatır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde substrat hazırlamayı anlatır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edimesini anlatır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları anlatır. Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde substrat hazırlamayı anlatır. Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edimesini anlatır Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları anlatır.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Konu ile ilgili kitaplardan hazırlanmış sunumlar

Notlar

Mantar Yetiştiriciliği (Atilla Günay)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mantarı tanımlar. Mantar tesisi tasarlar.
ÖÇ02 Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde kompost yapımını kavrar. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edilmesini yorumlar. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları ifade eder. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde örtü toprağı serimini ve nedenlerinin altını çizer. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde hasat ve hastalık-zararlı mücadelesini tasarlar.
ÖÇ03 İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde substrat hazırlamayı tanır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edimesini tartışır. İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları ezberler.
ÖÇ04 Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde substrat hazırlamayı ifade eder. Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edimesini söyler. Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşulları tartışır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mantarın tanımı, sistematikteki yeri, ekonomik önemi ve besin değeri Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Beyaz şapkalı mantarın (Agaricus bisporus) ekolojik istekleri Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Mantar üretim yerleri ve sistemleri, modern mantar tesisi kurma Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) kompost reçetelerinin hazırlanışı ve kompost yapımı Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) misel çoğaltımı ve tohumluk misel üretimi Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) örtü toprağının özellikleri, hazırlanışı ve serimi Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) yetiştiricilik döneminde uygulanan bakım işlemleri Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Bu haftaya kadar incelenen konular için önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından sınav için çalışılır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) hasat, muhafaza ve paketleme Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Mantar hastalık ve zararlıları Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
11 İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde substrat hazırlama, istiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edilmesi Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 İstiridye mantar (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşullar Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde substrat hazırlama, Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde misel çoğaltımı ve tohumluk misel elde edimesi Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Shiitake mantar (Lentinula edodes) yetiştiriciliğinde gerekli ekolojik koşullar Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Modern mantar tesisi kurma Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem süresince incelenen konular için önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından sınav için çalışılır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem süresince incelenen konular için önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından sınav için çalışılır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 07.06.2024 11:44