Genel Bilgi
Kod | BBP426 |
Ad | Bahçe Bitkilerinde Standardizasyon |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERPİL TANGOLAR |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bahçe Bitkilerinde standardizasyonun önemini, yararlarını, meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri grubuna giren ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin standardlarını öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bahçe Bitkilerinde Standardın yararları ve önemi, sofralık üzüm, kuru üzüm, turunçgiller, kuru kaysı, elma, erik, çilek, domates, taze biber, patlıcan, karpuz ve kavun ile ilgili standartlar.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
TSE Standartları: Türk Standartları Enstitüsü Standartlara İlişkin Yönergeleri
Notlar
Çelik, H., Ağaoğlu, Y. S, Fidan, Y, Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, Ankara. Gerçekçioğlu, R., Bilginer, Ş., Soylu, A..... 2023. Genel Meyvecilik. Nobel Akademik Yayıncılık. 368s. Güvenç, İ. 2022. Genel ve Özel Sebzecilik. Nobel Akademik Yayıncılık. 522s. Yokaş, İ., 2017. Süs Bitkileri Üretim Teknikleri, 144s.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | 1) Türkiye’ de ve Dünyada kullanılan standartları nereden temin edeceğini, önemini ve faydalarını anlatır. |
ÖÇ02 | 2) Meyvelerin standartlarını sayar, açıklar ve muhafazaları hakkında bilgi verir. |
ÖÇ03 | 3) Sebze standartlarını sayar ve dikkat etmesi gereken konuları açıklar |
ÖÇ04 | 4)Üzümsü meyve grubuna giren standartları sayar ve açıklar. |
ÖÇ05 | 5) Süs bitkilerinden bazılarının standartlarını anlatır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi | 3 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Standardizasyonun anlamı ve önemi, Standardı düzenleyen yerli ve yabancı kuruluşlar, standardizasyonun üreticiye, tükediciye ve ekonomiye sağladığı faydalar | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Üzümsü meyvelerin standartları (Üzüm, çilek, böğürtlen, incir) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Turunçgiller Standardı (Portakal, limon, mandarin, altıntop) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Yumşak çekirdekli meyvelerin standartları (Elma, armut, ayva) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Sert çekirdekli meyvelerin standardı( Kaysı, şeftali, erik, kiraz) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Sert Kabuklu meyvelerin standardı (Ceviz, Fındık, Kestane, Badem, Antep fıstığı) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Kurutulmuş meyvelerin standartı (Kuru üzüm, kuru incir, Kuru kaysı) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ara sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
9 | Akdeniz meyveleri standardı (Muz, zeytin, trabzon hurması, avakado, kivi) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Sıcak iklim sebzeleri standardı (Domates, biber, patlıcan, fasülye, bezelye ) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Sıcak iklim sebzeleri standardı ( kavun, Karpuz, hıyar, kabak) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Serin iklim sebzeleri standartları (Lahana, karnabahar, havuç, turp, ıspanak, marul, maydonoz) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Kesme çiçek standartları (Karanfil, Gül, Gerbera) | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin depolama standartlarından örnekler | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Depolama standardı | Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 84 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,36 | ||
AKTS | 3 AKTS |