BBP426 Bahçe Bitkilerinde Standardizasyon

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP426
Ad Bahçe Bitkilerinde Standardizasyon
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERPİL TANGOLAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bahçe Bitkilerinde standardizasyonun önemini, yararlarını, meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri grubuna giren ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin standardlarını öğretmektir.

Dersin İçeriği

Bahçe Bitkilerinde Standardın yararları ve önemi, sofralık üzüm, kuru üzüm, turunçgiller, kuru kaysı, elma, erik, çilek, domates, taze biber, patlıcan, karpuz ve kavun ile ilgili standartlar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

TSE Standartları: Türk Standartları Enstitüsü Standartlara İlişkin Yönergeleri

Notlar

Çelik, H., Ağaoğlu, Y. S, Fidan, Y, Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, Ankara. Gerçekçioğlu, R., Bilginer, Ş., Soylu, A..... 2023. Genel Meyvecilik. Nobel Akademik Yayıncılık. 368s. Güvenç, İ. 2022. Genel ve Özel Sebzecilik. Nobel Akademik Yayıncılık. 522s. Yokaş, İ., 2017. Süs Bitkileri Üretim Teknikleri, 144s.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1) Türkiye’ de ve Dünyada kullanılan standartları nereden temin edeceğini, önemini ve faydalarını anlatır.
ÖÇ02 2) Meyvelerin standartlarını sayar, açıklar ve muhafazaları hakkında bilgi verir.
ÖÇ03 3) Sebze standartlarını sayar ve dikkat etmesi gereken konuları açıklar
ÖÇ04 4)Üzümsü meyve grubuna giren standartları sayar ve açıklar.
ÖÇ05 5) Süs bitkilerinden bazılarının standartlarını anlatır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Standardizasyonun anlamı ve önemi, Standardı düzenleyen yerli ve yabancı kuruluşlar, standardizasyonun üreticiye, tükediciye ve ekonomiye sağladığı faydalar Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Üzümsü meyvelerin standartları (Üzüm, çilek, böğürtlen, incir) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Turunçgiller Standardı (Portakal, limon, mandarin, altıntop) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Yumşak çekirdekli meyvelerin standartları (Elma, armut, ayva) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Sert çekirdekli meyvelerin standardı( Kaysı, şeftali, erik, kiraz) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sert Kabuklu meyvelerin standardı (Ceviz, Fındık, Kestane, Badem, Antep fıstığı) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Kurutulmuş meyvelerin standartı (Kuru üzüm, kuru incir, Kuru kaysı) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Akdeniz meyveleri standardı (Muz, zeytin, trabzon hurması, avakado, kivi) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Sıcak iklim sebzeleri standardı (Domates, biber, patlıcan, fasülye, bezelye ) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Sıcak iklim sebzeleri standardı ( kavun, Karpuz, hıyar, kabak) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Serin iklim sebzeleri standartları (Lahana, karnabahar, havuç, turp, ıspanak, marul, maydonoz) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Kesme çiçek standartları (Karanfil, Gül, Gerbera) Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin depolama standartlarından örnekler Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Depolama standardı Ders ile ilgili bilgileri bulma, sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 84
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,36
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 12:48