BBP410 Sıcak İklim Sebzeleri

3 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP410
Ad Sıcak İklim Sebzeleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. İLKNUR SOLMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sıcak iklim sebzelerinin tanıtılması ve yetiştiriciliğinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, hıyar, kabak sebzeleri bitki tanıtımı, ekolojik istekleri ve açık arazi koşullarında özel yetiştiriciliği öğretilir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Sebze Yetiştiriciliği Cilt 2, Atilla GÜNAY 2. Genel ve Özel Sebzecilik, İsmail GÜVENÇ,

Notlar

Producing of Vegetables Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sıcak iklim isteyen sebzelerin bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri bakımından tanır, bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Sıcak iklim sebzelerinin yetiştiriciliğini bilir, sebzelerin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlar.
ÖÇ03 Sıcak iklim sebzeleri bahçesi tasarlar ve uygular.
ÖÇ04 Sıcak iklim sebzelerinin besin içeriklerini öğrenir ve ekonomik değerlerini kavrar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Domates bitkisinin botanik özellikleri Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Domates bitkisinin ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Domates bitkisinin yetiştirme teknikleri; tohum ekimi, fide dikimi, sulama, gübreleme, hasat, başlıca hastalık ve zararlıları Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Patlıcan bitkisinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
5 Patlıcan bitkisinin yetiştirme teknikleri Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Biber bitkisinin yapısal özellikleri ve iklim istekleri Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Biber yetiştiriciliği Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kavunun botanik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kavunun orijini ve sistematiği, çeşit tipleri, beslenme ve sağlık bakımından önemi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Karpuzun botanik yapısı, iklim istekleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Karpuz yetiştiriciliği, ekim, dikim, gübreleme, hasat Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Hıyarın sistematiği, çeşit tipleri, beslenme ve sağlık bakımından Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Hıyarın yetiştirilmesi ekim, dikim, bakım işleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kabak sebzesi özellikleri ile tanıtımı ve yetiştiriciliği Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 12.06.2024 12:55