Genel Bilgi
Kod | BB565 |
Ad | Meyve Ağaçlarında Karbonhidrat Metabolizması ve Verimlilik |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Meyve ağaçlarında bulunan karbonhidratları (eriyebilir şekerler, depo polisakkaritleri) ve özelliklerini, taşınmasını; bitkilerde karbonhidrat havuzu; karbonhidratların depolanması-tüketilmesini ve bunlar arasındaki interaksiyonları; bu ilişkilere biyotik ve abiyotik faktörlerin etkisini, karbonhidratlar ile vegetatif büyüme arasındaki ilişkileri; karbonhidrat - verimlilik ilişkisi konularını tanımlar.
Dersin İçeriği
Eriyebilir şekerler, depo polisakkaritleri gibi meyve ağaçlarında bulunan karbonhidratlar ve bunların taşınması, karbonhidratların depolanması ve tüketilmesi, meyve ağaçlarında karbonhidrat metabolizmasının bitki gelişimi ve meyve verimini nasıl etkilediği ve bunun nasıl yönlendirilebileceği konusunda teorik ve uygulamaya yönelik bilgilerin sağlanması
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Zamski, E., Schaffer, A.A. (ed.): Photoassimilate Distribution in Plants and Crops. Source-Sink Relationships.-Marcel Dekker, New York – Basel – Honk Kong 1996. ISBN 0-8247-9440-0.905pp. Gifford, R. M., and Evans, L. T. (1981). Photosynthesis, carbon partitioning, and yield. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 32, 485–509.
Notlar
Slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Karbonhidratlar ve karbonhidrat metabolizması konusunda kavramsal ve kuramsal bilgiler edinir. |
ÖÇ02 | Karbonhidratlar ile biyotik ve abiyotik faktörler arasındaki etkileşimi öğrenilerek; karbonhidratları bitkilerin değişik dönemlerinde amaç doğrultusunda yönlendirecek teknik ve kültürel uygulamaları yapma becerisini kazanır. |
ÖÇ03 | Teorik ve uygulamaya yönelik olarak kullanıcı araştırmalarında izlenebilecek yöntemler konusunda bilgi edinir. |
ÖÇ04 | Araştırma bulguları ve teorik bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılacağı konusunda uygulama becerisi kazanır. |
ÖÇ05 | Meyve ağaçlarında görülen sorunların karbonhidratlarla ilişkisini değerlendirerek mevcut sorunları çözme konusunda yöntemler geliştirir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilir, derinleştirebilir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir; özgün bir konuyu araştırabilir, kavrar tasarlar ve uygulayabilir | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur | 2 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlayabilme veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilir | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilir, problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır | 3 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformlarda, yerli ve yabancı uzman kişiler ile alanıyla ilgili konuların tartışılmasında özgün görüşler ortaya koyar, bu görüşleri savunabilir; sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştiril bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir; alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında özel konularda uzmanlaşır | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma, bunu sürdürebilme, karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Karbonhidratlar, büyüme, fotosentez , solunum | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Solunum ve büyüme metabolizması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Nişasta sentezi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Sakaroz metabolizması | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Yapraklarda karbonhidrat üretim ve tüketim ilişkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Kuraklık stresinde metabolik düzenlemeler, assimilatların paylaşımı;karbonhidratların üretim ve tüketim ilişkilerinde değişiklikler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Bitki büyüme ve gelişiminde karbonhidrat üretim ve tüketim ilişkileri üzerine ışık nicelik ve niteliğinin etkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bitki hormonlarının karbonhidratların taşınımı üzerine etkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Patojenler ve asalak bitkilerin bitkideki karbonhidrat üretim ve tüketimi üzerine etkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Turunçgillerde karbonhidrat üretim ve sürgünlerin tüketim ilişkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Turunçgillerde karbonhidrat üretim ve köklerin tüketim ilişkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Sert çekirdekli ve diğer meyve türlerinde karbonhidrat üretim ve tüketim ilişkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Karbonhidratların teknik ve kültürel yöntemlerle yölendirilmesi ve verimlilik | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Karbonhidratlar ve verimlilik | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,08 | ||
AKTS | 6 AKTS |