BSB004 Laboratuvar Testleri ve Atletik Performansın Değerlendirilmesi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BSB004
Ad Laboratuvar Testleri ve Atletik Performansın Değerlendirilmesi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SELCEN GÖKTÜRK KORKMAZ ERYILMAZ


Dersin Amacı / Hedefi

Laboratuvar egzersiz testlerinin incelenmesi, kardiyopulmoner işlevlerin performans sporcuları yönünden yorumlanması, test sonuçlarına göre sporcuların performans düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kardiyopulmoner egzersiz testlerinde ölçülen değerlerin incelenmesi, bu değişkenlerin egzersizin sporcularda oluşturduğu hücresel, kardiyovasküler ve pulmoner yanıtların yorumlanmasında kullanılması, egzersiz testlerinden elde edilen sonuçlara göre sporcuların aerobik, anaerobik kapasitelerinin değerlendirilmesi ve sportif performans yönünden yorumlanması.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Wasserman, K., Hansen, J. E., Sue, D. Y., Stringer, W. W., Whipp, B. J. (2012). Principles of Exercise Testing and Interpretation Including Pathophysiology and Clinical Applications. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins

Notlar

Cooper, C. B., & Storer, T. W. (2001). Exercise testing and interpretation: a practical approach. Cambridge University Press.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Egzersizde solunum ve dolaşım sisteminde oluşan değişiklikleri tanımlar
ÖÇ02 Kardiyopulmoner egzersiz testlerinde ölçülen değerleri bilir
ÖÇ03 Laboratuvar egzersiz testlerinden elde edilen sonuçlara göre sporcuların aerobik ve anaerobik kapasitelerini değerlendirebilir
ÖÇ04 Laboratuvar egzersiz testlerinden elde edilen sonuçlara göre egzersiz programlaması yapabilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Belirsiz Disiplinlerarası alanlarda çalışma becerisi kazanır. 2
PÖÇ02 Belirsiz Antrenörlük, sağlık, spor yönetimi alanlarında, sporda beceri öğretimi, turizm ve diğer sektörlerde sporun gelişmesine katkı sağlayacak mesleki bilgi ve beceriler kazanır.
PÖÇ03 Belirsiz Spor bilimleri alanına özgü temel konular ve bunların dayandığı kuram, kavram, ilke ve yöntemlerde ileri düzeyde uzmanlaşır. 2
PÖÇ04 Belirsiz Spor bilimleri ile ilgili konularda yetkinlik kazanır. 3
PÖÇ05 Belirsiz Ulusal ve uluslararası düzeyde spor bilimleri alanıyla ilgili literatürü takip eder. 4
PÖÇ06 Belirsiz Bağımsız ve özgün bilimsel araştırma yaparak yeni sentezlere ulaşabilme yetisi kazanır. 3
PÖÇ07 Belirsiz Bilgisini paylaşabilir, öğrendiklerini aktarabilir. 3
PÖÇ08 Belirsiz Bilgi ve yetkinliklerini etik ilkeler çerçevesinde toplum yararına kullanabilir. 2
PÖÇ09 Belirsiz Alanın sorunlarını tanımlayabilir, analitik çözümler üretebilir. 3
PÖÇ10 Belirsiz Spor bilimlerine yenilik getirebilecek özgün çalışmalar yapabilir. 3
PÖÇ11 Belirsiz Spor bilimleri ile ilgili konularda teknolojik gelişmeleri takip edebilir, bu gelişmeleri alanında uygulayabilir. 3
PÖÇ12 Belirsiz Spor bilimlerinin farklı alanlarında projelerde görev alabilir, sorunlara bütüncül yaklaşabilir. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kardiyopulmoner egzersiz testleri, önemi, sportif performansın değerlendirilmesinde kullanımı Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Performans testleri sırasında uyulması gereken temel kurallar, test protokolleri, yapılan ölçümler Kaynak kitaplar okuma ve literatür araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Pulmoner yapı ve fonksiyonları, akciğer ve dokularda gaz alışverişi, pulmoner ventilasyonun egzersiz sırasında düzenlenmesi, asit baz dengesi üzerindeki etkisi Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kardiyovasküler sistemin regülasyonu ve diğer sis-temlerle olan etkileşimi, egzersiz sırasında kardiyovasküler sistemde meydana gelen değişiklikler Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Kalp atım hızı, önemi ve kalp debisi ilişkisi, egzersizin başlangıcında kalp atım hızı, farklı iş yüklerinde yapılan egzersizler sırasında kalp atıp hızı Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Egzersiz ve antrenmanların solunum sistemine etkileri, farklı test protokolleriyle yapılan egzersizler sırasında dakika ventilasyonu ve solunum frekansı Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Akciğer hacim ve kapasiteleri, ölçümü, egzersizde akciğer hacimleri Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
9 Solunum gazlarından türetilen değişkenler, solunum değişim oranı, solunumsal eşik, anaerobik eşik, oksijen alım kinetiği kavramları Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Solunum sistemi ve anaerobik performans, anaerobik eşiğin gaz değişim metotları ile tayini ve değerlendirilmesi Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Anaerobik kapasitede oksijen alım kinetiğinin önemi, oksijen açığı ve oksijen borcunun tespiti Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Solunum sistemi ve aerobik performans, farklı iş yüklerinde yapılan egzersizler sırasında oksijen tüketimi, maksimal oksijen tüketiminin tespiti Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ölçülen değişkenlerin normal değerleri, sedanter bireyler ile performans sporcuların karşılaştırılması Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Egzersiz testlerinden elde edilen verilerin bütünleştirilmesi ve yorumlanması Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Egzersiz testlerinden elde edilen sonuçlara göre sporcuların performans düzeylerinin değerlendirilmesi, antrenmanların anaerobik ve aerobik kapasitelere etkilerinin incelenmesi, yorumlanması Kaynak kitaptan okuma ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 22 22
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.05.2024 08:19