CKS409 Gıda Teknolojisi

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod CKS409
Ad Gıda Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Temel gıda bileşenleri ve teknolojilerini öğrenmek

Dersin İçeriği

Gıda kimyasına giriş, karbohidratlar, aminoasitler, proteinler, lipidler, gıda teknolojileri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gıda Biyoteknolojisi-Anthony Pometto

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda kimyasını amaç ve kapsamını tanımlar
ÖÇ02 Karbonhidratların kimyasal yapısını bilir
ÖÇ03 Aminoasitlerin kimyasal yapısını bilir
ÖÇ04 Proteinlerin kimyasal yapısını bilir
ÖÇ05 Lipidlerin kimyasal yapısını bilir
ÖÇ06 Başlıca gıda proses ve üretim teknolojilerini tanımlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve kimya ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, cevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yöntemi gibi is hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalılık
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda kimyasına giriş İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Karbohidratlar İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Polisakkaritler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Amino asitler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Proteinler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Lipidler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vitamin ve mineraller İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-I İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-II İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yağ teknolojileri-I İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yağ teknolojileri-II İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Fermentasyon teknolojileri-I İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Fermentasyon teknolojileri-II İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Çikolata teknolojileri İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 95
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,80
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.05.2024 10:50