Genel Bilgi
Kod | CKS409 |
Ad | Gıda Teknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Temel gıda bileşenleri ve teknolojilerini öğrenmek
Dersin İçeriği
Gıda kimyasına giriş, karbohidratlar, aminoasitler, proteinler, lipidler, gıda teknolojileri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gıda Biyoteknolojisi-Anthony Pometto
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda kimyasını amaç ve kapsamını tanımlar |
ÖÇ02 | Karbonhidratların kimyasal yapısını bilir |
ÖÇ03 | Aminoasitlerin kimyasal yapısını bilir |
ÖÇ04 | Proteinlerin kimyasal yapısını bilir |
ÖÇ05 | Lipidlerin kimyasal yapısını bilir |
ÖÇ06 | Başlıca gıda proses ve üretim teknolojilerini tanımlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve kimya ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, cevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yöntemi gibi is hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalılık | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda kimyasına giriş | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Karbohidratlar | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Polisakkaritler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Amino asitler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Proteinler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Lipidler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Vitamin ve mineraller | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Yağ teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Yağ teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Fermentasyon teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Fermentasyon teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Çikolata teknolojileri | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,80 | ||
AKTS | 4 AKTS |