BL413 Endüstriyel Mikrobiyoloji

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BL413
Ad Endüstriyel Mikrobiyoloji
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. BURHAN ARIKAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. BURHAN ARIKAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı mikroorganizmaların endüstriyel alandaki kullanımlarının kavratılmasıdır

Dersin İçeriği

Bu derste Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş, Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları, Doğadan uygun organizmaların izolasyonu, ve tanımlanması, Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği, Up stream ve Down stream fermentasyon, 5.Fermentörler, Antibiyotik üretimi, Tek hücre proteini ve üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücülerin üretimi, Fermente ve distile içkilerin üretimi, amino asit, vitamin ve diğer gelişme faktörlerinin üretimi, besin maddelerinin üretimi ve Steroidlerin transformasyonu konuları işlenmektedir

Dersin Ön Koşulu

BL 413 Endüstriyel Mikrobiyoloji

Kaynaklar

1-Waites, M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., and Higton, G. (2001). Industrial Microbiology: An Introduction. Black Well Science Ltd, UK. Bu derste Endüstriyel Mikrobiyoloji, 2-Tewari, R. (2007). Industrial Microbiology. Department of Biotechnology Panjab University Sector 14, Chandigarh - 160 014 -Doran,P.M. (2013). Bioprocess engineering principler, Second edition. The Boulevard, Langford Lane, Kidlington, Oxford, OX5 1GB, UK

Notlar

-Doran,P.M. (2013). Bioprocess engineering principler, Second edition. The Boulevard, Langford Lane, Kidlington, Oxford, OX5 1GB, UK


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Endüstriyel mikrobiyolojinin öneminin kavranmasını kavrar
ÖÇ02 Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanlarını kavrar
ÖÇ03 Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonlarını kavrar
ÖÇ04 Up stream fermentasyonu kavrar
ÖÇ05 Organik asitlerin üretimini yapar
ÖÇ06 Fermente ve distile içkilerin üretimini yapar
ÖÇ07 Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmaları kavrar
ÖÇ08 Doğal materyalden Organik asitlerin üretimini yapar
ÖÇ09 Organik çözücülerin üretimini ve kullanımını yapar
ÖÇ10 Fermente ve distile içkilerin üretimi yapar
ÖÇ11 Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitamin üretimini yapar
ÖÇ12 Mikroorganizmalar kullanılarak çeşitli besin maddelerinin üretimini yapar
ÖÇ13 Biyogaz ve kompost üretimini kavrar
ÖÇ14 Mikrooganizmalardan antibiyotik üretimini yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanındaki problemleri tanımlayıp çözümlerine yönelik yöntemleri uygular.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanında bilgilere ulaşıp tasnif ederek amacına yönelik olarak kullanır. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarır. 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alır. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilip ona göre davranır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisini kavrar. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Hem meslektaşları ile hem de alan dışı kişilerle bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak etik ilişkiler kurup mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bireysel gelişimin önemini kavrayarak gereğini uygular. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonları İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
3 Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Up stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Down stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Fermentör tipleri ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmalar İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili bölümün çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Organik asitlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Organik çözücülerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Fermente ve distile içkilerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitaminlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Mikroorganizmalar kullanarak çeşitli besin maddelerinin üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Biyogaz ve kompost üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Mikroorganizmalardan antibiyotik üretimi İlgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili bölümün çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Bütün konuları çalışır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 26 26
Toplam İş Yükü (Saat) 90
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,60
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 01.10.2024 11:24