Genel Bilgi
Kod | SHS138 |
Ad | Kanser ve Beslenme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | FERYAL KARACA |
Dersin Öğretim Elemanı |
FERYAL KARACA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları
Dersin İçeriği
Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi,Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar,Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar,Suda çözünen vitaminleri bilir,Yağda çözünen vitaminleri bilir,Protein mekanizmasını bilir,Karbonhidratları tanır,Karbonhidratları tanır,Sağlıksız beslenme koşullarını bilir,Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir,Antioksidan gıdaları hakkında farkındalığa varır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002
Notlar
Ders notu, web kaynakları, öğrencilerin gözlemleri, gazete haberleri vb.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar. |
ÖÇ02 | Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar. |
ÖÇ03 | Suda çözünen vitaminleri sıralar |
ÖÇ04 | Yağda çözünen vitaminleri sıralar |
ÖÇ05 | Protein mekanizmasını açıklar |
ÖÇ06 | Karbonhidratları tanımlar |
ÖÇ07 | Karbonhidratların kullanımı açıklar |
ÖÇ08 | Sağlıksız beslenme koşullarını ayırt eder |
ÖÇ09 | Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini yorumlar |
ÖÇ10 | Antioksidan gıdaların kanserdeki önemini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İnsanların temel anatomik yapısını ve fonksiyonunu açıklar. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi görüntülemede kullanılan modaliteleri ve uygun modalite seçimini tanımlar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi görüntüleme cihazlarının kullanım basamaklarını listeler. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi görüntüleme yöntemlerini tanımlar. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Radyoloji araç ve gereçlerini listeler. | 2 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Preanalitik, analitik ve post analitik evrelerle ilgili yapılacak işlemleri planlar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Radyoloji tetkiki öncesi hastayı hazırlar. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Radyasyon güvenliği için gerekli tedbirleri alır. | |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi görüntüleme tetkik parametrelerini doğru uygular. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kontrast madde uygulamalarında işleme ve hastaya göre doğru doz uygulaması yapar. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Elde edilen görüntünün film, kağıt, CD veya DVD üzerine kaydını ve arşivlenmesini sağlar. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Radyoloji cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Radyoloji tetkik birimlerinin eksiklerini belirler ve teminini sağlar. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Kritik değerlerle ilgili bilgi sahibi olup, gerektiğinde sonuçları hekime bildirerek koordinasyonu sağlar. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahip olur. | 5 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Anjiografi ve Girişimsel Radyoloji birimlerinde ekip üyeleri ile uyum içinde çalışır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgi iletişim teknolojilerini ve en az bir yabancı dili kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, gerekli durumlarda ilk müdaheleyi yapar. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki teknolojik gelişmeleri izler, alana özgü dinamikleri analiz eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
2 | Sağlıklı beslenme ve içerikleri | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
3 | Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
4 | Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
5 | Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
6 | Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
7 | Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
10 | Sağlıksız beslenme nedir ve önemi | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
11 | Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
12 | Antioksidan gıda nedir, nelerdir | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
13 | Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma |
14 | Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
15 | Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 62 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,48 | ||
AKTS | 2 AKTS |