BY619 Böceklerde Sindirim Metabolizması

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BY619
Ad Böceklerde Sindirim Metabolizması
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Beslenme ve Sindirim arasındaki ilişkilerin anlaşılması

Dersin İçeriği

Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineraller ve diğer besin bileşenlerinin enzimatik yolla tüm sindirim sistemde nasıl metabolize oldukları, kullanılabilir ve kullanılamaz tipteki besin bileşenleri ile ilgili konular.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Böceklerde Sindirim Metabolizması Ders Notları

Notlar

Böceklerde Sindirim Metabolizması Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Böceklerde Beslenme ve Sindirimin kavranması
ÖÇ02 Böceklerde sindirim metabolizmasının önemi
ÖÇ03 Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller ve diğer besin bileşenlerinin önemi
ÖÇ04 Besin bileşenlerinin enzimatik yolla metabolize olmaları
ÖÇ05 Sindirim kanalının yapısal organizasyonu
ÖÇ06 Sindirim kanalının işlevsel organizasyonu
ÖÇ07 Sindirim ve emilimin fizyolojisi
ÖÇ08 Sindirimin kimyasal kontrolü
ÖÇ09 Sindirimin aktifliğinin kontrolü
ÖÇ10 Sindirimde ventrikulusun önemi ve işlevleri
ÖÇ11 Sindirim de İletim ve Dışkı Oluşumu Bölgesi
ÖÇ12 Enzim Aktifliğini ve Emilmeyi Etkileyen Faktörler
ÖÇ13 Emilim ve absorbsiyonda Sindirim Enzimlerinin işlevleri


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanır.
PÖÇ09 Belirsiz Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
PÖÇ10 Belirsiz Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineraller Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Böceklerde sindirim metabolizmasının önemi Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Besin bileşenlerinin enzimatik yolla metabolize olmaları Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Sindirim kanalının yapısal organizasyonu Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Sindirim ve emilimin fizyolojisi Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Sindirimin kimyasal kontrolü Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sindirimin aktifliğinin kontrolü Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 kullanılabilir ve kullanılamaz tipteki besin bileşenler Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Sindirimde ventrikulusun önemi ve işlevleri Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Sindirim de İletim ve Dışkı Oluşumu Bölgesi Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Enzim Aktifliğini ve Emilmeyi Etkileyen Faktörler Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Emilim ve absorbsiyonda Sindirim Enzimlerinin işlevleri Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Proventrikulus ve enzim aktifitesi Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Sindirim metabolizmsındaki enzim türleri Yüz yüze Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 07.05.2024 02:59