VTS314 Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon

1 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VTS314
Ad Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 1 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket AE Alan Eğitimi Dersleri S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders, hayvancılık işletmelerinin yönetim süreçlerini ve organizasyonel yapılarını ele alarak, verimli işletmecilik ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Yönetim teorilerinin hayvancılık işletmelerine etkileri, iç ve dış çevresel faktörlerin ve ekonomik ve teknolojik değişimlerin etkileri, liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim konularını, finansal yönetim ve pazarlama stratejileri gibi işletme başarısını doğrudan etkileyen unsurları, hayvan refahı, besleme, üreme ve sağlık yönetimi konularını, kriz yönetimi ve sürdürülebilirlik stratejileri ve işletmelerin uzun vadeli başarısı için gereken yaklaşımları içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

"Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon" başlıklı ders notu ders notları ve kaynak kitaplar

Notlar

Tarım Orman bakanlığı yasa ve yönetmelikleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemini açıklar
ÖÇ02 İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişini tanımlar.
ÖÇ03 Yönetim teorilerinin zaman içindeki gelişimleri ve değişimleri, Klasik, neo-klasik ve modern yönetim yaklaşımlarının hayvancılık işletmelerine uygulamasını sağlar.
ÖÇ04 Bilimsel yönetim, insan ilişkileri yaklaşımı ve sistem yaklaşımı gibi temel yönetim teorilerinin hayvancılık sektörüne etkilerinin analizini yapar.
ÖÇ05 Ekonomik ve teknolojik değişimlerin işletmeler üzerindeki etkileri değerlendirilmesini, rekabet avantajı sağlamanın yollarının açıklanmasını yapar.
ÖÇ06 Hayvan refahını (Barınma koşulları, stres yönetimi ve hayvanların sağlıklı bir ortamda yetiştirilmesi), Besleme yönetimlerini (Hayvanların besin ihtiyaçlarının belirlenmesi, yem kalitesi ve yemleme stratejileri) açıklar.
ÖÇ07 Etkili bir yönetim sürecinin temel bileşenlerini (liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim) açıklar
ÖÇ08 Liderlik stilleri, işletmelerin başarısında liderlerin rolü ve çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik yaklaşımlar, organizasyon yapılarının işletme performansına etkisi, karar alma mekanizmalarının önemi ve stratejik yönetimin uygulanmasını izah eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur.
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İşletme yönetimine giriş (yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alınarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemi) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişi Slayt sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yönlendirme ve denetleme) sve üreçleri, etkili yönetim için temel ilkeler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Benzetim, Grup Çalışması
4 İşletme yönetimine giriş (yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alınarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemi) Güncel literatür Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
5 İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Benzetim, Örnek Olay
6 Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yönlendirme ve denetleme) ve süreçleri, etkili yönetim için temel ilkeler İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Yönetim teorilerinin zaman içindeki gelişimleri ve değişimleri, Klasik, neo-klasik ve modern yönetim yaklaşımlarının hayvancılık işletmelerine uygulanması Slayt sunusu Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bilimsel yönetim, insan ilişkileri yaklaşımı ve sistem yaklaşımı gibi temel yönetim teorilerinin hayvancılık sektörüne etkilerinin analizi Güncel makalelerin taranması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Benzetim
10 İç (işletme yapısı, sermaye, insan kaynakları ve üretim süreçleri) ve dış çevre (ekonomik dalgalanmalar, devlet politikaları, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve tüketici talepleri) faktörlerinin hayvancılık işletmelerine etkileri İlgili yönetmeliklerin taranması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Ekonomik ve teknolojik değişimlerin işletmeler üzerindeki etkileri değerlendirilmesi, rekabet avantajı sağlamanın yollarının açıklanması Güncel yönetim sistemleri ile ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
12 Etkili bir yönetim sürecinin temel bileşenleri (liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim) Slayt sunusu Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Benzetim
13 Liderlik stilleri, işletmelerin başarısında liderlerin rolü ve çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik yaklaşımlar,Organizasyon yapılarının işletme performansına etkisi, karar alma mekanizmalarının önemi ve stratejik yönetimin uygulanması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Genel yönetim prensipleri doğrultusunda hayvancılık işletmelerinde planlama, iş bölümü, denetim ve kaynak yönetimi. Finansal yönetim kapsamında bütçe oluşturma, maliyet kontrolü ve kârlılık analizleri, pazarlama stratejileri çerçevesinde ürün fiyatlandırma, müşteri taleplerine uygun üretim ve satış kanallarının yönetimi Slayt sunusu Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Beyin Fırtınası
15 Hayvan refahı (Barınma koşulları, stres yönetimi ve hayvanların sağlıklı bir ortamda yetiştirilmesi), Besleme yönetimi (Hayvanların besin ihtiyaçlarının belirlenmesi, yem kalitesi ve yemleme stratejileri) Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 34
Toplam İş Yükü / 25 (s) 1,36
AKTS 1 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 01:19