Genel Bilgi
Kod | VTS314 |
Ad | Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 1 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | AE Alan Eğitimi Dersleri S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HATİCE YAZGAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders, hayvancılık işletmelerinin yönetim süreçlerini ve organizasyonel yapılarını ele alarak, verimli işletmecilik ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği
Yönetim teorilerinin hayvancılık işletmelerine etkileri, iç ve dış çevresel faktörlerin ve ekonomik ve teknolojik değişimlerin etkileri, liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim konularını, finansal yönetim ve pazarlama stratejileri gibi işletme başarısını doğrudan etkileyen unsurları, hayvan refahı, besleme, üreme ve sağlık yönetimi konularını, kriz yönetimi ve sürdürülebilirlik stratejileri ve işletmelerin uzun vadeli başarısı için gereken yaklaşımları içermektedir.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
"Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon" başlıklı ders notu ders notları ve kaynak kitaplar
Notlar
Tarım Orman bakanlığı yasa ve yönetmelikleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemini açıklar |
ÖÇ02 | İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişini tanımlar. |
ÖÇ03 | Yönetim teorilerinin zaman içindeki gelişimleri ve değişimleri, Klasik, neo-klasik ve modern yönetim yaklaşımlarının hayvancılık işletmelerine uygulamasını sağlar. |
ÖÇ04 | Bilimsel yönetim, insan ilişkileri yaklaşımı ve sistem yaklaşımı gibi temel yönetim teorilerinin hayvancılık sektörüne etkilerinin analizini yapar. |
ÖÇ05 | Ekonomik ve teknolojik değişimlerin işletmeler üzerindeki etkileri değerlendirilmesini, rekabet avantajı sağlamanın yollarının açıklanmasını yapar. |
ÖÇ06 | Hayvan refahını (Barınma koşulları, stres yönetimi ve hayvanların sağlıklı bir ortamda yetiştirilmesi), Besleme yönetimlerini (Hayvanların besin ihtiyaçlarının belirlenmesi, yem kalitesi ve yemleme stratejileri) açıklar. |
ÖÇ07 | Etkili bir yönetim sürecinin temel bileşenlerini (liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim) açıklar |
ÖÇ08 | Liderlik stilleri, işletmelerin başarısında liderlerin rolü ve çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik yaklaşımlar, organizasyon yapılarının işletme performansına etkisi, karar alma mekanizmalarının önemi ve stratejik yönetimin uygulanmasını izah eder. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır | |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. | |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular. | |
PÖÇ15 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler. | |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar. | |
PÖÇ24 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar. | |
PÖÇ25 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir. | |
PÖÇ26 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır. | |
PÖÇ27 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | |
PÖÇ28 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur. | |
PÖÇ29 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır | |
PÖÇ30 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler. | |
PÖÇ31 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ32 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır. | |
PÖÇ33 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar. | |
PÖÇ34 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar. | |
PÖÇ35 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | İşletme yönetimine giriş (yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alınarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemi) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişi | Slayt sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yönlendirme ve denetleme) sve üreçleri, etkili yönetim için temel ilkeler | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Benzetim, Grup Çalışması |
4 | İşletme yönetimine giriş (yönetim kavramı detaylı bir şekilde ele alınarak, hayvancılık işletmelerinde yönetimin önemi) | Güncel literatür | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası |
5 | İşletme türleri, farklı büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yapısı ve işleyişi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Benzetim, Örnek Olay |
6 | Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yönlendirme ve denetleme) ve süreçleri, etkili yönetim için temel ilkeler | İlgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
7 | Yönetim teorilerinin zaman içindeki gelişimleri ve değişimleri, Klasik, neo-klasik ve modern yönetim yaklaşımlarının hayvancılık işletmelerine uygulanması | Slayt sunusu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
8 | Ara Sınav | Ara sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bilimsel yönetim, insan ilişkileri yaklaşımı ve sistem yaklaşımı gibi temel yönetim teorilerinin hayvancılık sektörüne etkilerinin analizi | Güncel makalelerin taranması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Benzetim |
10 | İç (işletme yapısı, sermaye, insan kaynakları ve üretim süreçleri) ve dış çevre (ekonomik dalgalanmalar, devlet politikaları, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve tüketici talepleri) faktörlerinin hayvancılık işletmelerine etkileri | İlgili yönetmeliklerin taranması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Ekonomik ve teknolojik değişimlerin işletmeler üzerindeki etkileri değerlendirilmesi, rekabet avantajı sağlamanın yollarının açıklanması | Güncel yönetim sistemleri ile ilgili kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması |
12 | Etkili bir yönetim sürecinin temel bileşenleri (liderlik, organizasyon, karar alma süreçleri ve stratejik yönetim) | Slayt sunusu | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası, Benzetim |
13 | Liderlik stilleri, işletmelerin başarısında liderlerin rolü ve çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik yaklaşımlar,Organizasyon yapılarının işletme performansına etkisi, karar alma mekanizmalarının önemi ve stratejik yönetimin uygulanması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Genel yönetim prensipleri doğrultusunda hayvancılık işletmelerinde planlama, iş bölümü, denetim ve kaynak yönetimi. Finansal yönetim kapsamında bütçe oluşturma, maliyet kontrolü ve kârlılık analizleri, pazarlama stratejileri çerçevesinde ürün fiyatlandırma, müşteri taleplerine uygun üretim ve satış kanallarının yönetimi | Slayt sunusu | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Beyin Fırtınası |
15 | Hayvan refahı (Barınma koşulları, stres yönetimi ve hayvanların sağlıklı bir ortamda yetiştirilmesi), Besleme yönetimi (Hayvanların besin ihtiyaçlarının belirlenmesi, yem kalitesi ve yemleme stratejileri) | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Problem Çözme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 34 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 1,36 | ||
AKTS | 1 AKTS |