VET411 Veteriner Hekimliğinde Halk Sağlığı

1 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET411
Ad Veteriner Hekimliğinde Halk Sağlığı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 1 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET ÇELİK
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Halk sağlığı ve dolayısı ile hayvan sağlığının korunmasında göz önüne alınan kriterler nelerdir, ve bu kriterlerin belirlenmesinde uygulanacak program, yöntem ve uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi, özellikle veteriner hekimlerin bu alandaki görev ve sorumluluklarının belirtilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Veteriner Halk Sağlığı, halkın zoonoz ve gıdalardan bulaşabilecek hastalıklardan koraunması

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

"Veteriner Hekimliğinde Halk Sağlığı" başlıklı ders notu

Notlar

Tarım Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Kanun ve Yönetmelikleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sağlıklı Gıda ve Gıda ürünleri üretmeyi öğrenir
ÖÇ02 Gıdaların halk sağılı için önemini öğrenir
ÖÇ03 gıda ile bulaşan bakteriyel zoonoz hastalıkları öğrenir
ÖÇ04 gıda çeşitlerini öğrenir
ÖÇ05 halkın sağlıklı kalmasında besinin önemini öğretir
ÖÇ06 hijyen ve sanitasyonu öğretir
ÖÇ07 bakteri, virus ve parazitlerin gıda maddelerine kontaminasyon yollarını öğretir
ÖÇ08 Çevre ve gıda ilişkisini öğretir
ÖÇ09 Gıdaların obezite yönünden değerlendirilmesini öğretir
ÖÇ10 yaş ve cinsiyet gıda ilişkisini öğretir
ÖÇ11 gıdaların kalori değerleri ve besinsel dengeleme sistemlerini öğretir
ÖÇ12 Kötü amaçlı gıdalar ve halk sağlığına zararlarını öğretir
ÖÇ13 Gıda katkı maddeleri ve halk sağlığına etkisini öğretir
ÖÇ14 insan dokularının sağlıklı çalışması için fonksiyonel ihtiyaçlarını hakkında bilgi verilir
ÖÇ15 kanun ve yönetmeliklerle halk sağlığının korunması anlatılır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri bakımından tanır. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. 4
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Canlıların yapı taşlarını, hücresel düzeydeki bileşenlerini ve vücutta oluşan kimyasal süreçleri bilir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal süreçleri kullanmayı gerçekleştirir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olmak ve bu değerleri savunma becerisini gösterir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. 5
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını bilir. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini bilir. 3
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaçları mevzuata uygun olarak reçete eder ve uygular. 2
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvanlarda zehirlenmelerin tanı ve genel tedavi ilkelerini uygular. 3
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının genel tanı ve tedavi protokollerini bilir. 3
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik olarak tanır ve uygun önlemleri almayı bilir. 3
PÖÇ17 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda sistematik nekropsi yapar, bulguları değerlendirir, dokuları saklama yöntemlerini bilir ve gerekli laboratuvarlara yönlendirir. 3
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkileri bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler. 1
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerini kullanır. Post operatif süreçte hastaların değerlendirme ve izlemini yapar. 2
PÖÇ21 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon ve anestezi yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ22 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ağrıyı yönetiminin yöntemlerini bilir ve uygular. 3
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarının ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ26 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde, hastalıkların klinik tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgiyi bilir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tüketime sunulan hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar.
PÖÇ29 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çevre ve veteriner halk sağlığı konularında duyarlılık kazanır.
PÖÇ30 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale eder ve ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ33 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türüne göre bakım-besleme protokollerini hazırlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Evcil hayvanların fiziksel durumunu, refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek hayvan sahiplerine yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında bilgi verir.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için yaşam boyu öğrenme ve eğitim yöntemlerini bilir.
PÖÇ36 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışma bilinci kazanır.
PÖÇ37 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak uygun bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazanır.
PÖÇ38 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hekimliği ve ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsız olarak anlar ve yorumlar.
PÖÇ39 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ40 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin yollarını bilir.
PÖÇ41 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ42 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutmayı bilir.
PÖÇ43 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerektiğinde mesleki düzeyde toplum ve ilgili kurumlar tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka ve nekropsi raporları hazırlamayı becerir.
PÖÇ44 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapmayı bilir.
PÖÇ45 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner hekimlerin içinde bulunduğu ekonomik, sosyokültürel ve duygusal koşulları anlar, kendini bu koşullara göre konumlandırır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Veteriner hekimlik ve halk sağlığı açısından öneminin anlatılması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
2 Veteriner hekimin görev yaptığı başlıca kurum ve kuruluşlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
3 Veteriner halk sağlığı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Bakteriel Zoonotik hastalıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
5 Virolojik Zoonotik hastalıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
6 Paraziter Zoonotik hastalıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Örnek Olay
7 Diğer halk sağlığını etkileyen gıda ürünleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
9 Bakteriyolojik zoonozlarla savaşım Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası
10 Virolojik ve paraziter zoonozlarla savaşım Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
11 Sağlıklı hayvansal üretim Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Hayvansal gıda hijyeni Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
13 Gıda kirliliğinden kaynaklanan sosyo-ekonomik sorunlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
14 Veteriner halk sağlığının etkinlik alanları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Hileli gıdalar ve bunların halk sağlığına zaraları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 34
Toplam İş Yükü / 25 (s) 1,36
AKTS 1 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2024 02:47