VET413 Süt Hijyeni ve Teknolojisi

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET413
Ad Süt Hijyeni ve Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. DİLEK SAY
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. DİLEK SAY (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, süt kimyası, süt mikrobiyolojisi, süt ve ürünleri ile bulaşan hastalıklar, süte bulaşan yabancı maddeler, süt ürünlerinin üretim teknolojileri, kalite kontrol uygulamaları, ilgili yasal düzenlemeler ile süt işletmelerinde sanitasyon konularında beceri kazandırmak ve sahip olduğu bilgi birikimini uygulanabilir hale getirebilmek.

Dersin İçeriği

Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, süt kimyası, süt mikrobiyolojisi, süt ve ürünleri ile bulaşan hastalıklar, süte bulaşan yabancı maddeler, süt ürünlerinin üretim teknolojileri, kalite kontrol uygulamaları, ilgili yasal düzenlemeler ile süt işletmelerinde sanitasyon

Dersin Ön Koşulu

Bulunmuyor

Kaynaklar

Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560.

Notlar

Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi: Sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sütün kimyasal bileşimi ve bileşimini etkileyen faktörleri açıklar
ÖÇ02 Süt ve ürünleri ile bulaşan hastalıklar ve bunların nasıl önleneceğini açıklar
ÖÇ03 Süt ve süt ürünlerini ilgili yasal zorunlulukları gözönünde bulundurarak yorumlar
ÖÇ04 Görev yaptığı işletmede sorunlara çözüm üretir
ÖÇ05 Sağlıklı ve hijyenik üretim konularını dikkate alarak işletmelerde hijyen programları hazırlar
ÖÇ06 Süt ve ürünlerine ilişkin HACCP sistemini uygular
ÖÇ07 Süte uygulanan ön işlemleri sıralar
ÖÇ08 Peynir üretimini ve peynir çeşitlerini açıklar
ÖÇ09 Fermente süt ürünlerinin (yoğurt, ayran, kefir, kımız) üretimini açıklar
ÖÇ10 Dondurma, tereyağı ve süt tozu üretim teknolojilerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri bakımından tanır.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Canlıların yapı taşlarını, hücresel düzeydeki bileşenlerini ve vücutta oluşan kimyasal süreçleri bilir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal süreçleri kullanmayı gerçekleştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olmak ve bu değerleri savunma becerisini gösterir. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını bilir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini bilir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaçları mevzuata uygun olarak reçete eder ve uygular.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvanlarda zehirlenmelerin tanı ve genel tedavi ilkelerini uygular. 5
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının genel tanı ve tedavi protokollerini bilir. 4
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik olarak tanır ve uygun önlemleri almayı bilir. 5
PÖÇ17 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda sistematik nekropsi yapar, bulguları değerlendirir, dokuları saklama yöntemlerini bilir ve gerekli laboratuvarlara yönlendirir. 5
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkileri bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler. 3
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerini kullanır. Post operatif süreçte hastaların değerlendirme ve izlemini yapar. 3
PÖÇ21 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon ve anestezi yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ22 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ağrıyı yönetiminin yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarının ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ26 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde, hastalıkların klinik tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgiyi bilir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tüketime sunulan hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar.
PÖÇ29 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çevre ve veteriner halk sağlığı konularında duyarlılık kazanır.
PÖÇ30 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale eder ve ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ33 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türüne göre bakım-besleme protokollerini hazırlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Evcil hayvanların fiziksel durumunu, refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek hayvan sahiplerine yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında bilgi verir.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için yaşam boyu öğrenme ve eğitim yöntemlerini bilir.
PÖÇ36 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışma bilinci kazanır.
PÖÇ37 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak uygun bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazanır.
PÖÇ38 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hekimliği ve ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsız olarak anlar ve yorumlar.
PÖÇ39 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ40 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin yollarını bilir.
PÖÇ41 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ42 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutmayı bilir.
PÖÇ43 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerektiğinde mesleki düzeyde toplum ve ilgili kurumlar tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka ve nekropsi raporları hazırlamayı becerir.
PÖÇ44 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapmayı bilir.
PÖÇ45 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner hekimlerin içinde bulunduğu ekonomik, sosyokültürel ve duygusal koşulları anlar, kendini bu koşullara göre konumlandırır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanıtımı, dünyada ve ülkemizde süt endüstrisi, sütün tanımı, oluşumu, sütün bileşimi ve sütün bileşimini etkileyen faktörler Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, sütün depolanması, nakledilmesi ve işletmelere kabulü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Süt kimyası (lipidler, azotlu maddeler, karbonhidratlar, vitamin ve mineral maddeler, enzimler), sütün insan beslenmesindeki önemi Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Süt mikrobiyolojisi, çiğ sütün doğal florası, kontaminasyon kaynakları ve önleme yolları, içme sütleri, yoğurt, peynir, süt tozu ve tereyağın florası ve kontaminantları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Süt ve ürünleri ile bulaşan enfeksiyon ve intoksikasyonlar, süte bulaşan yabancı maddeler (antibiyotikler, ilaç kalıntıları, temizlik ve dezenfektan madde ile metalik kalıntılar) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 İşletmelerde süte uygulanan ön teknolojik işlemler (klarifikasyon, baktofügasyon, homojenizasyon, standardizasyon) ve içme sütü teknolojisi (pastörize süt, UHT sterilize süt) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Starter kültürlerin süt teknolojisindeki önemleri, starter kültür hazırlama yöntemleri, starter kültür çeşitleri, kalite bozuklukları ve bakteriofajlar Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yoğurt teknolojisi, meyveli yoğurt teknolojisi, yoğurtlarda görülen hatalar ve önleme yolları ile kalite kontrolü, ayran teknolojisi ve diğer fermente içecekler (kefir, kımız) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Beyaz peynir teknolojisi, Beyaz peynirlerde kalite bozuklukları ve önleme yolları ve kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
11 Yöresel peynir teknolojileri (Mihalıç peyniri, Kaşar peyniri, Tulum peyniri,), kalite bozuklukları ve önleme yolları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Yabancı peynir teknolojileri (Edam, Gouda, Swiss Emmental, Gruyere, Cheddar, Roquefort, Mozarella, Camembert, Brie), kalite bozuklukları ve önleme yolları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Tereyağı teknolojisi, tereyağlarında gözlenen kalite bozuklukları ve önleme yolları, tereyağlarının kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Dondurma, süt tozu yapım metotları, dondurma ve süt tozlarında gözlenen kalite bozuklukları ve önleme yolları, dondurma ve süt tozlarının kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Süt işletmelerinde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.05.2024 05:39