SUF221 Türkiye Balıkçılığı

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF221
Ad Türkiye Balıkçılığı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ögrencilerin Türkiye balikçilik sektörünün farkli bilesenlerini tanimasidir.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsaminda Türkiye Balikçiliginin ana bilesenleri, bu bilesenlerin zamana ve bölgeye göre degisimleri ve degisim nedenleri incelenecektir. Bunun yaninda Türkiye Balikçiliginin temel problemleri, sebepleri ve potansiyel çözümler tartisilacaktir. Buna ek olarak Türkiye Balikçiligi Dünya Balikçiligi ile karsilastirilacak ve ülke balikçiliginin gelistirilme potansiyeli degerlendirilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

TÜİK ve FAO istatistikleri

Notlar

TÜİK Medas


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türkiye balıkçılık üretiminin bileşenlerini tanır.
ÖÇ02 Deniz ve iç su balıkçılığının toplam balıkçılık üretimine katkılarını bilir.
ÖÇ03 Balıkçılık sektörünün yaşadığı idari ve bilimsel sorunlarını bilir.
ÖÇ04 Ekosistem ile balıkçılık etkileşiminin önemini kavrar.
ÖÇ05 Teknelerin av bölgelerine göre dağılımını ve nedenlerini açıklar
ÖÇ06 Sürdürülebilir balıkçılık kavramını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünya balikçilik üretimi ve Türkiyenin bu üretimdeki yeri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Balikçilik üretiminin bilesenleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Av araçlarinin tanitimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Teknelerin av bölgelerine göre dagilimi ve nedenleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Sürdürülebilir balikçilik kavrami Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Balikçilikta yasak ve sinirlamalar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ticari Amaçli Su Ürünleri Avciligini Düzenleyen Teblig 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sinav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 5/1 Numarali Ticari Amaçli Su Ürünleri Avciligini Düzenleyen Teblig 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 5/1 Numarali Ticari Amaçli Su Ürünleri Avciligini Düzenleyen Teblig 3 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Balikçilik faaliyetlerinin çevresel etkileri (Kayip av araçlari) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Balikçilik faaliyetlerinin çevresel etkileri (Hedef disi av) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Balikçilik faaliyetlerinin çevresel etkileri (Yayilimci türler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Iskenderun Körfezinde balikçilik 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 İskenderun Körfezinde balıkçılık 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final1 Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:45