SUF411 Balık Biyodeneyleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF411
Ad Balık Biyodeneyleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATMA ÇEVİK
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. FATMA ÇEVİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kirleticilerin baliklara etkisinin laboratuvar kosullarinda incelenmesi ve konuda beceri kazanma.

Dersin İçeriği

Biyodeneyler hakkinda genel bilgiler, ilgili terimler; çesitleri, kullanimi, avantaj-dezavantaji; balik biyodeneylerinin tanimi; yöntem seçimi ve genel kurallar; deney baliginin seçimi ve hazirlanmasi; deneylerin kurulmasi; hesaplamalar, inceleme ve sonuçlarin degerlendirilmesi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ÜNSAL, M., 1998, Kirlilik Deneyleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No:11,Seri:A, Bodrum. GÖKSU, M.Z.L., 2010, Su Kirliliğinde Biyodeneyler, Nobel Yayınevi Anonymus 1999. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. American Public Health Association, American Water Works Association, Water Environment Federation.

Notlar

İnternet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık biyodeneylerini tanımlar
ÖÇ02 Deney ekipmanını belirler
ÖÇ03 Balık biyodeneyleri kurar, izler
ÖÇ04 Biyodeney sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır
ÖÇ05 Biyodeneylerde etiği bilir.
ÖÇ06 Deney organizmalarının seçimini yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris, uygulamalar, tarihçe Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Biyodeney(tanimi, amaci) ve siniflandirma(organizma tepkisi ve süreye göre) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Zehirin verilis sekli ve deney amacina göre siniflandirma Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Deney organizmalari(mikroorganizmalar, algler ve omurgasiz hayvanlar) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Balik biyodeneyleri, tanimi, parametreler, materyal ve yöntem, balik seçimi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Baliklarin özellikleri, hazirlama, yemleme, stoklama ve konsantrasyon seçimi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Deney suyu-stok çözelti hazirlanmasi, ortam özellikleri(sicaklik, oksijen, pH) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 ARA SINAV Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ön denemeler, kontrol denemeleri ve esas denemeler Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Biyodeneylerde Etik Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Deney düzeneğinin kurulması, balıkların alıştırılması Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Deneyler için balıkların seçilmesi toksik madde derişiminin hesaplanması ve deney ortamına verilmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Deneylerin izlenmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Deneylerdeki verilerin düzenlenmesi Ders notu deneysel bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Hesaplamalar ve probit analiz yöntemi, sonuçların değerlendirilmesi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final sınavı Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47