SUF419 Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF419
Ad Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Metabolizma ve prensipleri konularini tanimlar

Dersin İçeriği

balıkların beslenme davranışları, besinlerin sindirilebilirliliği, beslemede protein, yağ ve karbonhidratların önemi

Dersin Ön Koşulu

Baliklardaki sindirim asamalarini açiklar

Kaynaklar

Recommended Course Material(s)

Notlar

ilgili bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sindirim ve balık yemleri arasındaki ilişkiyi açıklar
ÖÇ02 Sindirim ve balık yemleri hakkında uygulama yapar
ÖÇ03 Duyu ve yem alımı hakkında uygulama yapar
ÖÇ04 Herbivor balıkların sindirim sistemleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 Omnivor balıkların sindirim sistemi hakkında bilgi edinir
ÖÇ06 Karnivor balıkların sindirim sistemi hakkında bilgi edinir
ÖÇ07 Sindirim sistemi organları ve görevleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ08 Yağların sindirimi hakkında bilgi edinir
ÖÇ09 Proteinler ve karbonhidratların sindirimi konusunda bilgi edinir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balik besleme fizyolojisi ve biyokimyasi hakkinda temel kavramlar Ders konusu ile ilgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sindirim ve balik yemleri ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Duyu ve yem alim (yakalama) organlari ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Sindirim organlari, karaciger islevleri ve önemi ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Baliklarda sindirim islemleri (fiziksel, kimyasal, enzimatik, emilim) Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, odev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Sindirimin kontrolü ve düzenlenmesi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Larval asamada balik besleme fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sinav Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Proteinlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Lipitlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Nükleik asitler, sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Karbonhidratlarin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Metabolizma ve Prensipler Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final sınavı Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47