SUF106 Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF106
Ad Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. CEM ÇEVİK (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Temel Bilimler Bölümü, Yetistiricilik Bölümü ve Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümlerinin su ürünleri mühendisligi alanindaki egitim ve arastirma faaliyetlerinin tanitimi ve mesleki derslere hazirlik

Dersin İçeriği

Dünyada ve Türkiyede akvakültür alanlari, yetistricilik alanlarinin yönetimi, yetistiricilik alanlarini kullanim imkanlari, Türkiyede su ürünleri ile ilgili organizasyonlar, Su Ürünleri ile ilgili ilgili resmi kurumlar, Su ürünleri mühendislerinin is alanlari, Ülkemizdeki deniz ve tatlisu kaynaklari, Avlama ve isleme teknolojisi bölümününyaptigi arastirma ve egitimin tanitimi, su ürünleri isleme teknolojisinde temel prensipler, dondurma,kurutme ve tütsüme teknolojisi, balik avlama teknolojisi, su ürünleri egitiminin genel amaçlari, su ürünleri yetistiriciligi ve önemi, yetistiricilik sistemleri, su kaynaklari ve bunlarin yetistiricilikte kullanimi, yaygin olarak yetistiriciligi yapilan türler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Mühendisl,ğe giriş ders notları

Notlar

Çeşitli makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Deniz biyolojisinin eğitim ve araştırma alanlarını tanımlar
ÖÇ02 İçsular ve temel bilimler alanındaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar
ÖÇ03 Su ürünelri yetiştiriciliği konusundaki temel eğitim ve araştırma faaliyetlerini tanımlar
ÖÇ04 Hastalıklar konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar
ÖÇ05 Su ürünleri İşleme teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar
ÖÇ06 Avlama teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün tanıtımı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Temel Bilimler Bölümünün arastirma faaliyet alanlari Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Su ürünleri yetistiriciligi bölümünün tanıtılması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Türkiyede ve dünyada Su ürünleri üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Su Ürünleri Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümünün arastirma faaliyet alanlari ve önemi, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Su Ürünlerinin islenmesi, dondurulmasi, kurutma teknolojisi, dumanlama Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Arasınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Deniz ve içsularda yapılan bilimsel araştırmalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünde yapılan arastırmalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Yetiştiricik bölümündeki araştırmalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Su kaynaklari ve yetistiricilikte kullanimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 İşleme teknolojisinin Türkiyedeki mevcut durumu ve gelecege dönük degerlendirmeler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Su ürünleri avciligi, avcilikta kullanilan ag tipleri, yapilan çalismalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Genel Değerlendirme, ödev kontrolleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:48