SUF308 Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF308
Ad Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ticari eklembacaklılardan (krustase) karides, ıstakoz, kerevit ve tatlı su karidesi türlerinin ve yine çift kabuklu yumuşakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Bu derste eklembacaklılardan Deniz Karideslerinin Biyolojisi, Anaç Olgunlaştırma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetiştiricilik Teknikleri, Karides Larva Besleme ve Canlı Yem Kullanımı, Karides Büyütme ve Hasat Teknikleri, Tatlı Su Karidesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kerevit Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Istakoz Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Çift Kabuklulardan Midye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, İstiridye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Pekten Biyolojisi ve Yetiştiriciliği konuları işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

KUMLU, M. 1991. Karides, Istakoz ve Midye Yetiştiriciliği Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi Yayınları

Notlar

İnternet üzerindeki tüm ilgili materyaller


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ02 Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini tanımlar
ÖÇ03 Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini açıklayabilir
ÖÇ04 Tatlı su karidesinin biyolojisi ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ05 Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgilidir
ÖÇ06 Kıskaçlı ve dikenli ıstakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini tartışabilir
ÖÇ07 Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında yorumlar yapabilir
ÖÇ08 İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini tanımlayabilir
ÖÇ09 Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 1
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 4
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 2
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 2
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel Giris Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
2 Deniz Karideslerinin Biyolojisi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Deniz Karideslerinde Larva Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Larva Beslemede Kullanılan Canlı Yemler Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Deniz Karideslerinde Büyütme Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Tatlısu Karidesinin Biyolojisi ve Yetistiricilik Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetiştiricilik Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Istakozların Biyolojisi ve Yetiştiricilik Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Genel Çiftkabuklular Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Midye Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 İstiridye Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Kum Midyeleri Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Pektenler Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.12.2024 10:23