Genel Bilgi
Kod | SUF308 |
Ad | Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. METİN KUMLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ticari eklembacaklılardan (krustase) karides, ıstakoz, kerevit ve tatlı su karidesi türlerinin ve yine çift kabuklu yumuşakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Bu derste eklembacaklılardan Deniz Karideslerinin Biyolojisi, Anaç Olgunlaştırma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetiştiricilik Teknikleri, Karides Larva Besleme ve Canlı Yem Kullanımı, Karides Büyütme ve Hasat Teknikleri, Tatlı Su Karidesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kerevit Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Istakoz Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Çift Kabuklulardan Midye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, İstiridye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Pekten Biyolojisi ve Yetiştiriciliği konuları işlenecektir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
KUMLU, M. 1991. Karides, Istakoz ve Midye Yetiştiriciliği Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi Yayınları
Notlar
İnternet üzerindeki tüm ilgili materyaller
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgi sahibidir |
ÖÇ02 | Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini tanımlar |
ÖÇ03 | Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini açıklayabilir |
ÖÇ04 | Tatlı su karidesinin biyolojisi ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgi sahibidir |
ÖÇ05 | Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgilidir |
ÖÇ06 | Kıskaçlı ve dikenli ıstakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini tartışabilir |
ÖÇ07 | Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında yorumlar yapabilir |
ÖÇ08 | İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini tanımlayabilir |
ÖÇ09 | Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 5 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | 2 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 1 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 1 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | 1 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | 4 |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | 2 |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 2 |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel Giris | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
2 | Deniz Karideslerinin Biyolojisi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
3 | Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Deniz Karideslerinde Larva Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Larva Beslemede Kullanılan Canlı Yemler | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Deniz Karideslerinde Büyütme Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Tatlısu Karidesinin Biyolojisi ve Yetistiricilik Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetiştiricilik Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Istakozların Biyolojisi ve Yetiştiricilik Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Genel Çiftkabuklular Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Midye Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
13 | İstiridye Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Kum Midyeleri Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Pektenler Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 109 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,36 | ||
AKTS | 4 AKTS |