SUF328 Su Ürünlerinde Uygulama

2 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 0 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ PR.
Kod SUF328
Ad Su Ürünlerinde Uygulama
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 0 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT (Bahar) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Doç. Dr. EVŞEN GÜZEL (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. SEDAT GÜNDOGDU (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. LEYLA USLU (Bahar) (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su Ürünleri Uygulama Becerilerinin Ögrencilere Kazandirilmasi

Dersin İçeriği

Fakültenin sahip oldugu tatlisu ve deniz isletmelerinin tanitimi, bölgedeki yetistiricilik ve isleme tesislerinin tanitimi ve uygulamalari, tatlisu ve denizel ekosistemler hakkinda bilgi ve uygulamalar, avlama arç ve gereçleri ile ilgili bilgi ve uygulama, hastaliklar hakkinda uygulamalar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu ve KitaplarDiger Kaynaklar

Notlar

İnternet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su kirliliği ile ilgili ölçüm yapılan ekipmanları kullanır
ÖÇ02 Sucul canlılarının (plankton, bentoz, balık v.b.) örneklemesini yapar
ÖÇ03 Sucul canlı örneklerini makroskobik ve mikroskobik olarak tayin eder
ÖÇ04 Algal biyoteknoloji üretim süreçlerini açıklar
ÖÇ05 Yetiştiricilik işletmelerde kullanılan balık gelişim performans parametrelerinin hesaplar
ÖÇ06 Dıştan takma motoru tanır
ÖÇ07 Dıştan takma motorlu tekneleri kullanır
ÖÇ08 Balıklardan fileto çıkarır
ÖÇ09 Su ürünlerinde makroskobik ve mikroskobik hastalık muayene teknikleri açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 4
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 2
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 2
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su analizlerinde kullanılan cihaz ve ekipmanlar hakkında bilgilendirme amacıyla üniversitemiz bünyesindeki laboratuvarların tanıtım ziyaretlerinin yapılması İlgili kaynakların araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Sucul alanlardaki su kalite parametreleri ve su kalite kontrol esasları hakkında bilgilendirme ve uygulama yapılması. İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
3 Sucul canlı (plankton, bentoz, balık v.b.) örneklerinin alınması. İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
4 Sucul canlı örneklerin makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
5 Sucul alanlardaki populasyon çalışmaları ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
6 Fakültemiz bünyesinde yer alan algal biyoteknoloji ünitesi ve uygulamalarının tanıtılması İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Yem formülasyonu. yem hazırlama ve yapım teknikleriyle yemleme uygulamaları, İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
8 Ara sinav İlgili konuların tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 İşletmelerde kullanılan balık gelişim performans parametrelerinin hesaplanması ve uygulanması İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
10 Av araç ve gereçlerinin tanıtımı ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
11 Dıştan takma motorlu teknelerin kullanımının eğitimi ve uygulaması İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
12 Su ürünleri ön işlemler teknolojisi ve fileto çıkarılması İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
13 İşleme teknolojisi laboratuvarlarında yapılan analizler hakkında uygulamalı bilgi verilmesi İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
14 Su ürünlerinde makroskobik ve mikroskobik hastalık muayene teknikleri İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
15 Balıklarda aşı ve ilaç uygulama yöntemleri İlgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Final İlgili konuların tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Final 1 İlgili konuların tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri

Güncel dönem payları henüz belirlenmemiştir. Bir önceki dönem payları gösterilmektedir.
Değerlendirme Türü Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi
1. Ara Sınav 100 40
Genel Değerlendirme
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam 100 40
1. Yıl Sonu Sınavı - 60
Genel Toplam - 100


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 58
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,32
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 02.03.2025 12:20