Genel Bilgi
Kod | SAFS0015 |
Ad | Marketing Research for Sustainable Agriculture and Food Products |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi ARZU SEÇER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilerin sürdürülebilir tarım ve gıda ürünleri için bir pazar araştırmasını başından sonuna kadar yapabilmesi amaçlanır
Dersin İçeriği
Pazarlama araştırmasının tanımı, araştırma tasarımının içeriği (Araştırma Yöntemleri, Araştırma Tasarımı, Veri Toplama Teknikleri, Örneklem Tasarımı gibi Araştırma Süreci aşamaları), araştırma tasarımına odaklanma (çalışma türleri ve pazarlama bilgi kaynakları), Araştırmalarda Örnekleme Prosedürleri, Mülakatların Yürütülmesi (Mülakatların Bileşenleri, Yanıtlama ve Yanıtlamama Önyargısı, Mülakat türleri) ve verilerin temel düzeyde analiz edilmesi ve yorumlanması.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Kotler, P., Wong, V., Saunders, J., Armstrong, G., 2005. Principles Of Marketing. Pearson Education Limited. England
Notlar
Ders Notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Pazar araştırması konusunda ayrıntılı bilgi edinilmesi |
ÖÇ02 | Sürdürülebilir tarım ve gıda ürünlerinin pazarlama yapıları ile ilgili kapsamlı bilgi edinilmesi |
ÖÇ03 | Pazar araştırması süreçleri ile ilgili bilgi edinilmesi ve bu bilgilerin çeşitli örneklerle desteklenmesi |
ÖÇ04 | Pazar araştırmasının aşamalarını öğrenmesi |
ÖÇ05 | Pazar araştırmasının uygulamadaki önemini öğrenmesi |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | 5 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | 4 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Pazarlama araştırmasının tanımı | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Araştırma yöntemi, araştırma tasarımı, | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Araştırma yöntemi, araştırma tasarımı araştırma süreci aşamaları | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Araştırma tasarımının içeriği | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Pazarlama bilgisi kaynakları | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Araştırma tasarımında çalışma türleri | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Ara Sınav | Ders Notları ve slaytlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
8 | Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri (basit tesadüfi örnekleme ve tamsayım) | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
9 | Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri (tabakalı örnekleme yöntemeri) | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Mülakatların Yürütülmesi (mülakatların bileşenleri) | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Yanıtlama ve Yanıtlamama Önyargısı, Mülakat türleri) | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Verileri temel düzeyde analiz etme ve yorumlama | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Örnek pazarlama araştırmalarının incelenme kriterleri | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Örnek pazarlama araştırması hakkında öğrenci sunumu | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Örnek pazarlama araştırmalarının ele alınması | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Örnek pazarlama araştırması hakkında öğrenci sunumu | Ders Notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
17 | Yarı yıl sonu sınavı | Ders Notları ve slaytlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |