ZTP462 Yumurta Üretimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP462
Ad Yumurta Üretimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yumurta üretimi ile ilgili teknik bilgiye, yumurtanın besin değeri ve pazarlamaya elverişlilik açısından iç ve dış kalite kriteri yöntemlerinin incelenmesi konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir

Dersin İçeriği

Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi, Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları, Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı, Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları, Yumurtanın Kalıtımı, Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları, Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri, Yumurtanın Teknolojik Özellikleri, Yumurta Ürünleri, Yumurta Saklanması ve Depolanması, Yumurta İşletmeleri Kayıtları ve Değerlendirme.

Dersin Ön Koşulu

ders ön koşulu yok.

Kaynaklar

power point sunumlar, ders kitapları.

Notlar

internet kaynakları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yumurtanın oluşum fizyolojisini öğrenir
ÖÇ02 Yumurtanın fiziksel, kimyasal yapısı ve besin madde içeriği hakkında bilgi edinir
ÖÇ03 Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerini belirlemede kullanılan yöntemleri öğrenir
ÖÇ04 Yöntemlere dayanılarak yumurtanın kırılmadan önce (kan lekeleri, kabuktaki gizli çatlaklar, renk bozuklukları, hava boşluğunun durumu) ve kırıldıktan sonra (dış kalite özellikleri: şekil, kabuk yoğunluğu, özgül ağırlık ve iç kalite özellikleri: ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi) hangi kalite özelliklerinin tespit edilebileceğini öğrenir
ÖÇ05 Yumurta iç ve dış kalite özelliklerini pazarlamaya elverişlilik açısından değerlendirerek yumurtanın kalite sınıflandırılmasını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünya da ve türkiye de yumurta üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
2 Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Beyin Fırtınası
3 Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
4 Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
5 Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
7 Yumurtanın Kalıtımı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
10 Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
11 Yumurtanın Teknolojik Özellikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
12 Yumurta Saklanması ve Depolanması Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
13 Yumurtaların farklı ürünlere işlenmesi (sıvı yumurta akı, sıvı yumurta sarısı, karışk sıvı yumurta, yumurta kabuğu, yumurta tozu vs.) Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
14 Yumurta oluşum ve fizyolojisini belirlemek amacıyla hayvan kesimi sonrası dişi üreme sisteminin incelenmesi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Benzetim, Örnek Olay
15 Yumurta verim kayıtları ve değerlendirme Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2024 11:47