OMZ303 İmal Usulleri

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod OMZ303
Ad İmal Usulleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinan KEİYİNCİ
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan KEİYİNCİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Döküm, kaynak, plastik şekil verme, talaşlı imalat ve toz metalurjisi imal usullerini açıklamak; bu usullerin prensiplerini, kullanılan donanımları ve uygulama alanlarını tanıtmak; bu usullere ait temel hesaplama becerisini kazandırmak.

Dersin İçeriği

Otomotiv endüstrisinde kullanılan döküm, kaynak, plastik şekil verme, talaşlı imalat ve toz metalurjisi imal usulleri, İmal usullerinin ilkeleri ve sınıflandırılması; imal usullerinin kıyaslanması, üstünlükleri ve sınırları. Tasarım-imalat ilişkisi; imal usulü seçimi

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Modern İmalatın Prensipleri 4. Baskı Mikell P. Groover Nobel Akademi Yayıncılık

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İmal usullerinin prensipleri ve kullanım alanlarını sıralar.
ÖÇ02 İmal usullerinin birbirlerine göre üstünlükleri, sınırlama ve uygulama alanlarını sıralar.
ÖÇ03 İmal usullerinde kullanılan donanımları inceler.
ÖÇ04 Belirli bir taşıt parçası için tasarım aşamasında en uygun imal usulünü seçer.
ÖÇ05 Geleneksel imal usullerine ait bilgileri kullanma ve temel hesaplamaları yapar.
ÖÇ06 Kullanılacak imal usulü ile ilgili çalışma parametrelerini seçer.
ÖÇ07 Farklı malzeme türlerinin imalat aşamaları hakkında yorum yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Otomotiv mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgiyi ve bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanır.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv mühendisliği alanındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemlerini saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv mühendisliği alanında, gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında belirli gereksinimleri karşılayan karmaşık bir sistem, süreç, cihaz veya ürünü tasarlar ve bu süreçte modern tasarım yöntemlerini etkin bir şekilde uygular.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma amacıyla bilişim teknolojilerinden yararlanır. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Disiplin içi (Otomotiv Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda bireysel ve ekip üyesi olarak etkin biçimde sorumluluk alır.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otomotiv mühendisliği ile ilgili mevzuata hakim olma ve mesleki etik sorumluluk bilincini kazanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olma ve otomotiv mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Otomotiv mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe/İngilizce sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisi kazanır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, otomotiv mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otomotiv Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın otomotiv mühendisliği alanına yansıyan sorunları ve çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kaynak yöntemlerinin sınıflandırılması ve fiziksel esasları, Gaz kaynak ve kesme yöntemleri açıklanır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2 Ark kaynağı yöntemleri ve donanımları açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3 Gelişmiş kaynak yöntemleri ve donanımları açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Döküm teknolojisine giriş yapılacaktır, Döküm yöntemlerinin sınıflandırılacaktır ve Metalurjik esaslar, Katılaşma, Modeller açıklanacatır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Kum kalıba döküm, Kalıp malzemeleri, Kalıplama makineleri, Kabuk kalıba döküm, Hassas döküm yöntemleri açıklacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kalıcı kalıba döküm, Basınçlı döküm, Savurma döküm, Eritme ocakları ve Bitirme işlemleri açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7 Plastik şekil verme yöntemlerinin sınıflandırılacak ve Mekanik ve Metalurjik esaslar açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sıcak ve soğuk şekil verme yöntemleri, Tel çekme, Saç işleme yöntemleri, Kesme, Bükme, Germe, Sıvama, Derin çekme, Presler açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
10 Talaş kaldırma yöntemlerini sınıflandırılacak ve fiziksel esaslar, Talaş oluşumu, Takımlar ve takım ömrü açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
11 Kütle ve sıcak şekil verme yöntemleri, haddeleme, dövme, ekstrüzyon konuları açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12 Tornalama, delik delme ve işleme, Vargel ve planya ile işleme yöntemleri ve tezgahları açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13 Frezeleme, Broşlama işlemleri ve tezgahları, Diş açma ve dişli imalatı, Taşlama ve hassas yüzey işleme yöntemleri açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14 Kimyasal ve elektrokimyasal işlemler, Toz metalürjisi konuları açıklanacak ve İmalat yöntemlerinin karşılaştırılacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15 Plastik kalıplama konusu açıklanacaktır. Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarından ve kitaptan ilgili bölüme çalışılacaktır. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 100
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,00
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.02.2025 09:20