ZO669 Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri -2

6 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO669
Ad Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri -2
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Başarılı bir hayvansal üretim için, pazar durumunun dikkate alınması, hayvancılık konusunda eksiksiz teknik bilgi ve yeterli miktar ve kalitede yem üretimi ve bu yemlerin niteliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu dersin amacı hayvancılıkta kullanılan tüm yem kaynaklarının her yönüyle tanıtımı

Dersin İçeriği

Kaba ve yoğun yem kaynaklarının tanıtımı, teknolojik özellikleri, yemi kaynaklarının besin madde içerikleri ve beslemeyi engelleyici madde içeriklerin tanıtımı, yem ve yem maddelerine uygulanan teknolojik işlemlerin tanıtımı, yemlerin saklanması ve Karma Yem Endüstrisi, Ülkemizdeki Durumu ve Sorunları

Dersin Ön Koşulu

lisans düzeyinde Genel hayvan Besleme ve Yemler bilgisi ve yem teknolojisi dersleri almış olmak

Kaynaklar

Hayvan besleme, yemler bilgisi ve analitik kimya ders kitapları

Notlar

Hayvan besleme, yemler bilgisi ve analitik kimya ile ilgili tüm kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemlerin tanımı ve sınıflandırılması
ÖÇ02 Yemlerin değerini etkileyen faktörler
ÖÇ03 Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilmesi
ÖÇ04 Hayvan beslemede kullanılan yemin analizlerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemin tanımı ve sınıflandırılması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
2 Yem değerini etkileyen faktörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kaba ve yoğun Yemlerden numune alma ve analize hazırlama Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kaba yemlerde fiziksel analizler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Yoğun yenlerde fiziksel analizler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Yemlerin kimyasal analize hazırlanması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kuru madde analizi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ham yağ analizi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Ham protein analizi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Ham selüloz tayini Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 ADF analizi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 NDF analizi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Analiz Sonuçlarının Raporlanması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Genel Tekrar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 161
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,44
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.05.2024 01:45