ZO635 Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Son Gelişmeler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO635
Ad Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Son Gelişmeler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. LADİNE ÇELİK
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. LADİNE ÇELİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral beslenmesinde son gelişmeler. Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler. Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler. Yem değerlendirme sistemleri, rasyon hazırlama ve yemleme sistemlerinde son gelişmeler. Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi

Dersin İçeriği

Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral beslenmesinde son gelişmeler. Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler. Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler. Yem değerlendirme sistemleri, rasyon hazırlama ve yemleme sistemlerinde son gelişmeler. Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler değerlendirilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Wu, G. 2022. Recent Advances in Animal Nutrition and Metabolism. Springer.

Notlar

Wu, G. 2022. Recent Advances in Animal Nutrition and Metabolism. Springer.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ02 protein beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ03 yağ beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ04 vitamin beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ05 mineral beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ06 Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ07 Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeleri öğrenir.
ÖÇ08 Yem değerlendirme sistemlerinde son gelişmeleri öğrenir
ÖÇ09 Rasyon hazırlamada son gelişmeleri öğrenir
ÖÇ10 Yemleme sistemlerinde son gelişmeleri öğrenir
ÖÇ11 Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeleri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeler-1 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeler-2 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 protein beslenmesinde son gelişmeler-1 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 protein beslenmesinde son gelişmeler-2 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 yağ beslenmesinde son gelişmeler-1 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 yağ beslenmesinde son gelişmeler-2 Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 vitamin beslenmesinde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 mineral beslenmesinde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yem değerlendirme sistemlerinde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Rasyon hazırlamada son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yemleme sistemlerinde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.05.2024 01:45