TMT723 Tekstil ve Moda Tasarımında Dijital Baskı I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TMT723
Ad Tekstil ve Moda Tasarımında Dijital Baskı I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. HANDE BİLVAR


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin temel amacı, öğrencilere dijital baskı teknolojilerinin temel prensiplerini ve bu teknolojilerin tekstil tasarımında nasıl uygulanabileceğini derinlemesine anlatmak, aynı zamanda yaratıcı tasarım süreçlerinde dijital araçların entegrasyonunu öğretmek. Dijital baskı teknolojilerinin tarihsel gelişimi ve tekstil endüstrisindeki güncel uygulamalarını kapsamlı bir şekilde incelerken, bu teknolojileri kendi tasarım projelerinde etkin bir şekilde nasıl kullanacakları konusunda teorik bilgiler ve pratik beceriler kazandırmak.

Dersin İçeriği

Dijital tasarım araçlarının yaratıcı süreçlerde nasıl entegre edileceği, tasarım düşüncesinin nasıl genişletileceği ve yenilikçi tekstil tasarımlarının nasıl geliştirileceği üzerine odaklanılacaktır. Dijital baskı teknolojilerini ve bu teknolojilerin yaratıcı ve yenilikçi kullanımlarını anlamalarını sağlarken; bu süreçte, sürdürülebilir ve etik uygulamaları da göz önünde bulundurarak, tekstil ve moda alanlarındaki güncel ve gelecekteki trendlerle uyumlu çalışmalar yapmalarını teşvik edilecektir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Dijital Tekstil Tasarımı, Melanie Bowles- Ceri Isaac, 50 Sanat Fikri, Susie Hodge, The New Textiles- Cloe Colchester.

Notlar

İnternet Kaynakları, Müzeler, Sanat Galerileri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1. Dijital baskı teknolojilerinin temel prensiplerini ve çeşitli dijital baskı tekniklerini öğrenir.
ÖÇ02 2. Renklerin ve desenlerin sanatsal, kültürel ve duygusal yönlerini keşfederek bu bilgileri tasarımlarına entegre eder.
ÖÇ03 3. Dijital baskı tekniklerini kullanarak deneysel ve yenilikçi tekstil ve moda tasarımları geliştirme yeteneği kazanır.
ÖÇ04 4.Tekstil ve moda tasarımında sürdürülebilirlik ve etik uygulamaları dikkate alarak projeler geliştirme bilinci kazanır.
ÖÇ05 5.Tekstil ve moda endüstrisinin güncel teknik standartlarını ve uygulamalarını öğrenerek, sektördeki trendlere uyum sağlar.
ÖÇ06 6. Geleneksel ve çağdaş tekstil tasarım uygulamalarında dijital baskı teknolojilerini kullanma konusunda yetkinlik kazanır.
ÖÇ07 7.Edindiği becerileri yaratıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir tekstil tasarımları oluşturmak için kullanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, sanat ve tasarıma ilişkin yenilikçi tasarımların ne olduğunu açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, alanı ile ilgili ürünler oluşturma ve geliştirme için teknik ve teknolojik bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, tekstil ve moda tasarımında kullanılan bilgisayar destekli tasarım yazılımlarının nasıl kullanıldığını bilir. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, mesleği ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip edebilmek için en az bir yabancı dil bilir. 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, uzmanlık alanında kazanılan bilgilerin analizleri yapılarak iki boyutlu yüzey ve üç boyutlu sanat ve tasarım nesneleri oluşturur.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, estetik, teknik ve pazarlama ölçütlerine uygun tekstil ürünleri tasarlar.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, dokuma- örme- baskı teknikleri ile giysilik ve ev tekstili alanında oluşturdukları özgün ürünleri sergiler.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, araştırma yöntemlerini kullanılarak uzmanlık alanında edindiği bilgileri tez, bildiri, makale, seminer ve portfolyö şeklinde sunar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, sanat ve tasarım alanında uzmanlık düzeyinde analiz- yorum- eleştiri yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler, mesleki diyalektik becerisini kullanarak çalışmalarını özgün bir dille sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, alanı ile ilgili üretim yöntemlerini kullanarak ürünleri endüstriyel ya da sanatsal alanda değerlendirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, telif hakkı ve tasarım hukukuna uygun davranma alışkanlığı edinir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, alanı ile ilgili tasarım, sanatsal ve kültürel bilgi birikimine uzmanlık düzeyinde sahip olur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, ürün geliştirme sürecinin yapısına hakim olarak, tasarımlarını güncel moda eğilimleri doğrultusunda analiz edip, renk, biçim, doku, malzeme ögelerini tekstil ürünlerinin tasarımına aktarır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Öğrenciler, farklı disiplinlerle iş birliğinde bulunarak uzmanlaştığı dokuma, baskı ve giysi alanlarında takım çalışması yapar. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş - Dersin tanıtımı, amaçları, dijital baskının tarihçesi ve geleneksel baskı yöntemleriyle karşılaştırılması. Öğrenci Ders içeriği ile ilgili hazır bulunmalı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 Dijital Baskı Teknolojileri, tekstilde dijital baskının temellerii, çeşitli dijital baskı teknolojileri ve çalışma prensipleri ve dijital baskı tekniklerinin tekstil ve moda tasarımındaki rolüne genel bakış. Öğrenci ders içeriği ile ilgli hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
3 Temel dijital baskı teknikleri ve teknolojilerinin incelenmesi.Tekstil tasarımında kullanılan temel dijital tasarım yazılımları (Adobe Photoshop, Illustrator vb.). Vektör ve piksel tabanlı grafiklerin tasarımdaki rolü. Öğrenci ders içeriği ile ilgili hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Anlatım
4 Tasarım aşamaları ve dijital baskıya uygun tasarım tekniklerinin öğretilmesi. Yazılım araçları ve tasarım optimizasyonu. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
5 Renk Yönetimi, renk teorisi ve dijital ortamda renk yönetimi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ve ön eskizleri ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
6 Baskıya hazırlık süreçleri ve dosya formatları. Dijital Baskıda İnovasyon ve yeni trendler. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
7 Dijital baskıda son teknolojik gelişmeler ve yenilikler. Geleceğin baskı teknolojileri ve uygulama alanları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme , Bireysel Çalışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Dijital ortamda renklerin manipülasyonu: Renk paletlerinin oluşturulması ve sanatsal ifadeye uyarlanması. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Örnek Olay
10 Baskı yapılacak kumaş türlerinin özellikleri. Kumaşların dijital baskıya olan etkileri ve ön hazırlıkları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Grup Çalışması
11 Tekstil ve Moda tasarımında dijital baskının rolü ve dünyadan örneklerin araştırılıp incelenmesi .Moda ve tekstilde dijital baskının gelecekteki yönleri ve trendler. Sürdürülebilirlik ve ekolojik etkiler. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma
12 Dijital baskıyı sanatsal bir araç olarak kullanma yolları. Sanatçılar ve tasarımcılar tarafından yapılan yenilikçi projeler. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
13 Öğrencilerin final projeleri üzerinde çalışmaları. Bireysel danışmanlık ve grup tartışmaları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme , Bireysel Çalışma
14 Öğrencilerin projelerini sınıfa sunmaları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme , Gösteri
15 Öğrencilerin projelerini sınıfa sunum ve tartışmalar. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 7 98
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 01:04