GM663 İleri Enstrümental Analiz Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM663
Ad İleri Enstrümental Analiz Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ


Dersin Amacı / Hedefi

Hassas enstrümental cihazların temel prensipleri yüksek lisans öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz tekniklerini ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır.

Dersin İçeriği

Enstrümental Analizlerin Genel Teorisi, Enstrümental Cihazlar için Örnek Hazırlama Teknikleri, HunterLAB ile Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc-Ms-Olfaktometri, HPLC ve GC'nin gıda analizleri uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

G.R. Chatwal, Sham Anand, Instrumental Methods of Chemical Analysis, 2011.

Notlar

Ders notları ve sunular


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enstrümental analizin temel teorisini ve prensiplerini kavrar.
ÖÇ02 Spektrometrik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır.
ÖÇ03 Kromatografik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır.
ÖÇ04 Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, Olfaktometri ve HPLC'ye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enstrümental Analizlerin Teorisi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
2 Analizler için örnek hazırlama teknikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
3 UV-Görünür Spektrofotometrenin Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
4 Turbidimetrenin ve Renk Ölçerin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
5 Polarimetrenin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
6 Atomik Absorbsiyon Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
7 Kağıt ve Kolon Kormatografisi Hazırlama Teknikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
9 Aroma Ekstraksiyon yöntemleri -sıvı-sıvı ekstraksiyon -katı faz ekstraksiyon - katı faz mikro ekstraksiyon - purge ve trap ekstraksiyon - mikrodalga ile ekstraksiyon Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
10 Aroma Maddeleri Ekstraksiyonu Uygulamaları Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
11 GC ve GC-MS Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
12 Aroma-aktif bileşikler için panelist eğitimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
13 Aroma-Aktif Bileşklerin GC-MS-Olfaktometri ile Analizleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
14 HPLC için Örnek Hazırlama Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
15 HPLC ile Gıda Analizleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58