GM632 Aroma Biyoteknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YL)
Kod GM632
Ad Aroma Biyoteknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (Bahar) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı şarap, bira, sirke ve zeytin gibi fermente gıdalarda bulunan aroma maddelerini ve bu aroma maddelerinin oluşum mekanizmasını anlatmaktır

Dersin İçeriği

Şarapta aroma maddeleri, asil küf gelişmiş üzümden üretilen şarapta aroma maddeleri, birada aroma maddeleri, diğer fermente gıdalarda aroma maddeleri, enzimatik yolla aroma maddelerinin üretimi, fermantasyon yoluyla aroma maddelerinin üretimi

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Necla Aran (Ed.) 2016. Aroma Biyoteknolojisi. s 495.

Notlar

Ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fermente gıdalarda mikrobiyal kaynaklı aroma maddelerini tanımlar
ÖÇ02 Şarap aromasında maya ve bakterilerin rolünü listeler
ÖÇ03 Asil küf gelişmiş üzümlerden üretilen şaraplarda aroma konusunu açıklar
ÖÇ04 Birada aroma maddelerini sıralar
ÖÇ05 Salamura zeytin, sirke ve diğer fermente gıdaların aroma maddelerini açıklar
ÖÇ06 Fermantasyon yoluyla (De novo sentezi), mikrobiyal ve enzimatik biyodönüşüm ile aroma maddeleri üretimini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fermente gıdalarda mikrobiyal kaynaklı aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Şarapta aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Şarap aromasında mayaların rolü Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Şarap aromasında bakterilerin rolü Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Asil küf gelişmiş üzümlerden üretilen şaraplarda aroma Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Birada aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Salamura zeytinde aroma maddeleri ve laktik asit bakterilerinin rolü Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sirkede aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Diğer fermente gıdalarda aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Enzimatik yolla gıdaların aroma potansiyelinin artırılması Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Fermantasyon yoluyla (De novo sentezi) aroma maddesi üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Mikrobiyal biyodönüşümle aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Mikrobiyal biyodönüşümle aroma maddeleri üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Enzimatik biyodönüşümle aroma maddeleri üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 02:57