GM602 Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM602
Ad Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL


Dersin Amacı / Hedefi

Farklı kaynaklardan elde edilen bazı enzimlerin aynı zamanda mikroorganizmalardan da izole edilip saflaştırılabileceği ve bunların endüstride kullanım alanlarının tartışılıp gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizma kaynaklı enzimler tanıtılmakta. İzolasyonu ve saflaştırmasında kullanılan teknikler hakkında bilgi verilmekte. Bu enzimlerin kullanım alanları hakkında bilgi verilmekte. Gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi yapılıp diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırılması yapılıp tartışılmakta.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Reed, G. (1966). Enzymes in Food Processing (1966) (Vol. 3). Elsevier.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enzimler hakkında genel bilgi edindikten sonra, enzim kaynaklarının çeşitlerini öğrenir
ÖÇ02 Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılır
ÖÇ03 Enzimlerin kaynaklardan izolazyon ve saflaştırmasında kullanılan yöntemler öğrenilir
ÖÇ04 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride ve özelde gıda endüstrisinde kullanım alanları irdelenir
ÖÇ05 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırmaları irdelenirken son gelişmeler hakkında araştırmalar sunulur..


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enzimolojiye Giriş, Enzimlerin Tarihçesi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
2 Enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
3 Enzimlerin Yapısı, Fonksiyonları ve Özgüllük ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
4 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları(1) ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
5 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları(2) ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Enzimlerin Biyoteknolojik Uygulamaları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay
7 Enzimlerin Gıda Maddelerindeki Rolü ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılması ders notları, biyofilm kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
10 Mikrobiyal Enzim Üretimi(1) ders notları, endüstriyel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim, Bireysel Çalışma
11 Mikrobiyal Enzim Üretimi(2) ders notları, endüstriyel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Benzetim
12 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması(1) ders notları, enzimoloji kitapları ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması(2) ders notları, enzimoloji kitapları ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Benzetim
14 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
15 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları ve son gelişmeler ders notları, biyoteknoloji kitapları,çeşitli makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58