Genel Bilgi
Kod | GM0028 |
Ad | İleri Duyusal Analiz Teknikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Duyusal Bilimde kullanılan ileri tanımlayıcı teknikleri öğrenmek ve ilgili istatistiksel değerlendirmeyi yaparak, sonuçları grafiksel ifade edebilmek.
Dersin İçeriği
Tanımlayıcı Duyusal Analiz Teknikleri, Panelist Seçimi, Panelist Eğitimi, Panelist Performansı, Lezzet Profil Metodu, Aroma Profil Metodu, Tekstür Profil Metodu, Kantitatif Tanımlayıcı Analiz, Spektrum Metodu, Genel Tanımlayıcı Duyusal Analiz, Tüketici Odaklı Tanımlayıcı Duyusal Analiz Metotları, Serbest Seçim Profil Metodu, Cata Metodu, Zamansal Baskın Duyumsama (TDS), Zamansal Tarama Tanımlayıcı Duyusal Analiz, Tanımlayıcı Duyusal, Duyusal Analizlerde Kullanılan ileri İstatistiksel Yöntemler, İki Yönlü Varyans, Temal Bileşen Analizi, Kümeleme Analizi
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
1-Sensory Evaluation of Food- Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann, TS EN ISO 8586 Duyusal analiz -Seçilmiş panelistler ve uzman duyusal panelistlerin seçilmesi, eğitilmesi ve izlenmesi için genel kılavuz
Notlar
Ders Slaytları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Tanımlayıcı Duyusal Analiz Tekniklerini Öğrenir |
ÖÇ02 | Duyusal Analizler için Panelist Seçimi ve Panelist Eğitimini öğrenerek, Panel Performansını değerlendirmeyi öğrenir |
ÖÇ03 | Tüketici Odaklı Tanımlayıcı Duyusal Analiz Metotlarını öğrenir |
ÖÇ04 | Duyusal Analizlerde Kullanılan ileri İstatistiksel Yöntemleri kullanmayı öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Tanımlayıcı Duyusal Analiz Teknikleri, | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Panelist Seçimi, Panelist Eğitimi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Panelist Performansı | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Lezzet Profil Metodu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Aroma Profil Metodu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Tekstür Profil Metodu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Kantitatif Tanımlayıcı Analiz | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Spektrum Metodu, Genel Tanımlayıcı Duyusal Analiz | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Tüketici Odaklı Tanımlayıcı Duyusal Analiz Metotları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Serbest Seçim Profil Metodu, Cata Metodu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Zamansal Baskın Duyumsama (TDS), Zamansal Tarama Tanımlayıcı Duyusal Analiz, | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | Duyusal Analizlerde Kullanılan ileri İstatistiksel Yöntemler, İki Yönlü Varyans | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Temel Bileşen Analizi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | Kümeleme Analizi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |