Genel Bilgi
Kod | GM0026 |
Ad | Food Emulsions |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda emülgatörleri ve gıda emülsiyonlarının hazırlanması, işlenmesi ve fonksiyonel özellikleri hakkında temel bilgiler vermek
Dersin İçeriği
Gıda emülgatörleri, emülsiyonların hazırlanması ve işlenmesi, protein ve polar lipidler arasındaki etkileşimler, emülsiyon stabilitesi, süt ve süt ürünleri tipi emülsiyonlar, soslar, fırıncılık ürünleri ve içecek emülsiyonları, emülsiyonlardaki antioksidanlar ve fonksiyonel özellikleri
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Friberg, s. E. And Larsson, K., 1997. Food emulsions. Marcel dekker inc.,582s.
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Emülsiyon oluşumunu bilir |
ÖÇ02 | Lipidler ve emülgatörler arasındaki ilişkiyi anlar |
ÖÇ03 | Gıda emülsiyonlarının hazırlanması ve işlenmesi ile ilgili bilgileri kullanır |
ÖÇ04 | Takım çalışmasına uyum sağlar, meslek etiğine saygı duyar ve yaşam boyu öğrenmenin genel anlayışını öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda emülsiyonlarına giriş | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Emülsiyon oluşumu | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Emülsiyon stabilitesi | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Emülsiyonlardaki yüzey kuvvetleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Gıda emülsiyonlarında lipidlerin moleküler organizasyonu | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Gıda emülgatörleri, kimyasal ve fiziksel özellikler | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Gıda emülsiyonlarının hazırlanması ve işlenmesi | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Proteinler ve polar lipidler arasındaki etkileşimler | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Gıda emülsiyonlarındaki antioksidanlar ve fonksiyonel özellikleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Gıda emülsiyonlarında oksidasyon | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Süt ve süt ürünleri tipi emülsiyonlar | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Dondurma | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Soslar | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Fırıncılık ürünleri ve içecek emülsiyonları | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |