GM0024 Kızartma Yağı Üretim Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0024
Ad Kızartma Yağı Üretim Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Kızartma yağı işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Kızartma yağları üretim teknolojisi, kızartma işlemi ve bu işlemde yağlarda ve kızartılan üründe oluşan değişimler, kızartma yağlarında istenilen nitelikler ve kalite kontrol kriterleri

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Turkay, S. 2009. Kızartma Yağları ve Gıda güvenliği açısından Değerlendirilmeleri. 1. Gıda güvenliği kongresi 4 Aralık 2009, İstanbul

Notlar

Gupta, M.K., 2005. Frying oils. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, Sixth Edition, Six Volume Set. Edited by Fereidoon Shahidi. John Wiley & Sons, Inc.1-31


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kızartma yağı üretimi konusunda bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Kızartma yağı üretiminde kullanılan yağ çeşitleri ve üretim tekniği arasındaki ilişkisini kavrar
ÖÇ03 Kızartma yağı işleme süresince uygulanacak işlemleri bilir
ÖÇ04 Ders kapsamında edindiği bilgileri kızartma yağı üretiminde kullanma becerisine sahip olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kızartma yağı üretimi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Kızartma yağlarında istenilen nitelikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kızartma amacıyla kullanılan katı ve sıvı yağların kontrol kriterleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kızartma çeşitleri 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Kızartma çeşitleri 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kızartma meknanizması Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kızartma ekipmanları Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Kızartma işleminin etkileri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Yağda oluşan değişiklikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Kızartılan üründe oluşan değişiklikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Kızartma sırasında oluşan ürünlerin sağlığa etkisi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Kızartma yağlarının depolanması ve transferi ve atık yağ yönetimi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kızartma yağları ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Kızartma yağlarının stabilitesi ve zenginleştirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58