GM0024 Kızartma Yağı Üretim Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YL)
Kod GM0024
Ad Kızartma Yağı Üretim Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (Bahar) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, kızartma yağları işleme teknolojisi prensiplerine ilişkin temel bilgiler ile kızartma yağlarının değerlendirilmesine ve atık yönetimine yönelik yararlı teknikleri belirleme becerisi kazanmaktır. Bu genel amaç doğrultusunda aşağıdaki öğrenme çıktılarının kazanılması beklenilmektedir.

Dersin İçeriği

Bu ders, kızartma yağları ve kızartılan üründe oluşan değişimler, kızartma yağlarında istenilen nitelikler ve kalite kontrol kriterleri ile ilgili bilgilerden oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Gupta, M.K., 2020. Frying oils. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, 7th Edition, Six Volume Set. Edited by Fereidoon Shahidi. John Wiley & Sons, Inc. USA

Notlar

Sahin, K., Bilici, S. 2024 Kızartma ile Oluşan Isıl Proses Kirleticileri ve Sağlık Etkileri . Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 38(1), s. 283-300


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kızartma yağı üretim teknolojisindeki süreçleri açıklar
ÖÇ02 Kızartma yağı dizaynı için kullanılan yağ çeşitleri arasındaki ilişkiyi kavrar
ÖÇ03 Kızartma yağı üretim süreçlerinde kalite sağlama prensiplerini kavrar
ÖÇ04 Kızartma yağı atık yönetimi konusunda olası problemlere çözüm önerileri hakkında fikir geliştirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kızartma yağı üretimi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Kızartma yağlarında istenilen nitelikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Altı Şapka
3 Kızartma amacıyla kullanılan katı ve sıvı yağların kontrol kriterleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Kızartma çeşitleri 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası
5 Kızartma çeşitleri 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kızartma meknanizması Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim
7 Kızartma ekipmanları Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Kızartma işleminin etkileri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
10 Yağda oluşan değişiklikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 Kızartılan üründe oluşan değişiklikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
12 Kızartma sırasında oluşan ürünlerin sağlığa etkisi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Altı Şapka
13 Kızartma yağlarının depolanması ve transferi ve atık yağ yönetimi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 Kızartma yağları ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
15 Kızartma yağlarının stabilitesi ve zenginleştirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.02.2025 05:56