Genel Bilgi
Kod | GM0022 |
Ad | Gıdaların Tekstürel ve Reolojik Özellikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Gıdalarda kullanılan reoloji aletlerini ve reometri uygulamaları hakkında bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Tekstür, viskozite ve reoloji kavramları, katı gıdalar için kullanılan tekstür cihazları, tekstür ölçümlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, sıvı gıdalar için kullanılan reoloji aletleri ve reometri uygulamaları hakkındaki bilgiler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Bourne, M. 2002. Food texture and viscosity concept and measurement. Elsevier. Applied Rheology With Joe Flow on Rheology Road
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenci tekstür, reoloji kavramlarını bilir. |
ÖÇ02 | Katı gıdalar için kullanılan tekstür cihazlarını öğrenir. |
ÖÇ03 | Sıvı gıdalar için kullanılan reoloji aletlerini ve reometri uygulamalarını bilir. |
ÖÇ04 | Tekstür ve reoloji ölçümlerinde örnek hazılrma aşamasının önemini bilir. |
ÖÇ05 | Gıdaya uygun analiz yöntemini seçebilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Tektstür kavramı | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Tekstür ölçümünde kullanılan cihazlar ve çalışma prensibi | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Tekstür ölçümünde kullanıulan analiz yöntemleri | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Örnekleme sırasında dikkat edilmesi gereken hussuslar ve prob seçimi | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Tekstür profil analizi ve uygulamaları | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Tekstür cihazında ölçüm ve yazılımının gösterilmesi | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınavlar | - | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Viskozite kavramı | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Akışkan tipleri ve vizkozite ölçümü | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Viskozimetreler | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Reoloji kavramı | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Reometreler | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Reoloji ölçümünde kullanıulan yöntemler | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Tekstür ve reoloji üzerine yapılan güncel yayınların incelenmesi | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Öğrenci sunumları | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | - | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |