GM0020 Processed Meats

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0020
Ad Processed Meats
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı işlenmiş et ürünlerini tanımak ve üretim proseslerini öğrenmektedir.

Dersin İçeriği

Introduction to meat processing. Curing and smoking. Cooked meat products. Sectioned and formed meat products. Sausages and sausage formulation. Casings, additives, herbs and spices. Cured and smoked meats. Canned meats.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Pearson A.M., Gillett T.A., 1999. Processed Meats. Aspen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland. Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö., 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları: 786. Erzurum

Notlar

Ders notları, slaytlar ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Describe basic processing procedures for manufacturing processed meats
ÖÇ02 Explain the role of ingredients, non-meat additives and casings used in the manufacture of processed meats
ÖÇ03 Understand the principles of curing, smoking and cooking in the manufacture of processed meats
ÖÇ04 Describe the processing procedures for manufacturing different types of processed meats


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Et İşlemeye Giriş Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Hammaddelerin ve İşlenmiş Etlerin Bileşimi ve Besin Değeri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kürleme Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Dumanlama Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Et Pişirme ve Pişmiş Et Ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Parçalanmış ve Şekillendirilmiş Et Ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 En Düşük Maliyetli Sucuk Formülasyonu ve Ön Harmanlama Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sosis tipi ürünler Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Kılıflar, Genişleticiler ve Katkılar Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Otlar, Baharatlar ve Çeşniler Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Kürlenmiş ve/veya Füme Etler Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Az Yağlı ve Az Yağlı Et Ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Konserve işlemi Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Yeniden Yapılandırılmış Et Ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 FINAL SINAVI Sınav Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 FINAL SINAVI Sınav Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58