Genel Bilgi
Kod | GM0035 |
Ad | Süt Endüstrisi ve Organizasyonu |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. NURAY GÜZELER
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Süt endüstrisinin özellikleri, genel etüdler, fizibilite çalışmaları, üretim şemasının belirlenmesi, süt ürünleri üretimi ve ambalajlaması, ürünlerin depolanması, işletme yapıları, girdileri, destek hizmet ve servislerini bilmek.
Dersin İçeriği
Süt endüstrisinin özellikleri, genel etüdler, fizibilite çalışmaları, üretim şemasının belirlenmesi, süt ürünleri üretimi ve ambalajlaması, ürünlerin depolanması, işletme yapıları, girdileri, destek hizmet ve servisleri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
KAPTAN, N. Süt Endüstrisi ve Organizasyonu. 1982. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Süt endüstrisini bilir |
ÖÇ02 | Konuyla ilgili etüd çalışmaları yapmasını bilir. |
ÖÇ03 | Süt ürünlerinin üretim şemalarını bilir. |
ÖÇ04 | İşletme yapılarını, girdilerini bilir. |
ÖÇ05 | Konu ile ilgili destek hizmet ve servislerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Süt endüstrisinin özellikleri | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Genel etüdler | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Fizibilite çalışmaları | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | İşletme yapıları | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Üretim şemasının belirlenmesi | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Süt ürünleri üretimi | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Ambalajlama | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | İlgili ders notları ve kaynaklar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Süt ürünlerinin depolanması | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | İşletme girdileri | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | İşletme destek hizmetleri | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | İşletme servisleri | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Konu ile ilgili yasal mevzuat | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Örnek proje uygulamaları | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Örnek proje uygulamalarını hayata geçirirken dikkat edilmesi gereken hususlar | İlgili ders notları ve kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları ve kaynaklar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları ve kaynaklar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |