GM004 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisindeki Gelişmeler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM004
Ad Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisindeki Gelişmeler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı meyve vesebze işleme samayinde son gelişmeler hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Ders;Meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımı, yüksek basınç uygulamaları, meyve işlemde ultrasound uygulamaları, membran uygulamaları, yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamaları, ozon uygulamaları, meyve ve meyve ürünlerinde ışınlama uygulamaları minimum işlem uygulamaları, dondurarak konsantrasyon uygulamaları, meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi, meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları, yenilebilir kaplamalar, ısıl işlem uygulamalarını içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Advances in Fruit Processing Technology (kitap)

Notlar

Ders slaytları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımını bilir.
ÖÇ02 Öğrenci meyve ve meyve ürünleri işlemede,yüksek basınç ve ultrasound uygulamalarını bilir.
ÖÇ03 Öğrenci membran ve yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamalarını bilir.
ÖÇ04 Öğrenci ozon ve ışınlama bilir.
ÖÇ05 Öğrenci ışınlama, minimum işlem uygulamaları ve dondurarak konsantrasyon bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Meyve ve sebze işleme teknolojisindeki gelişmelerine giriş Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Ultraviyole ışık kullanımı Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Yüksek basınç uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 ultrasound uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Membran uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Ozon uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 ışınlama uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Dondurarak konsantrasyon uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Yenilebilir kaplamalar Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Isıl işlem uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 minimum işlem uygulamaları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:59