Genel Bilgi
Kod | GM004 |
Ad | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisindeki Gelişmeler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı meyve vesebze işleme samayinde son gelişmeler hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Ders;Meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımı, yüksek basınç uygulamaları, meyve işlemde ultrasound uygulamaları, membran uygulamaları, yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamaları, ozon uygulamaları, meyve ve meyve ürünlerinde ışınlama uygulamaları minimum işlem uygulamaları, dondurarak konsantrasyon uygulamaları, meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi, meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları, yenilebilir kaplamalar, ısıl işlem uygulamalarını içerir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Advances in Fruit Processing Technology (kitap)
Notlar
Ders slaytları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenci meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımını bilir. |
ÖÇ02 | Öğrenci meyve ve meyve ürünleri işlemede,yüksek basınç ve ultrasound uygulamalarını bilir. |
ÖÇ03 | Öğrenci membran ve yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamalarını bilir. |
ÖÇ04 | Öğrenci ozon ve ışınlama bilir. |
ÖÇ05 | Öğrenci ışınlama, minimum işlem uygulamaları ve dondurarak konsantrasyon bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meyve ve sebze işleme teknolojisindeki gelişmelerine giriş | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Ultraviyole ışık kullanımı | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Yüksek basınç uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | ultrasound uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Membran uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Ozon uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
9 | ışınlama uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Dondurarak konsantrasyon uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Yenilebilir kaplamalar | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Isıl işlem uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | minimum işlem uygulamaları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Advances in Fruit Processing Technologies (2016) Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |