BT0143 Gıda Kaynaklı Zoonozların Moleküler Tanısı I

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
BİYOTEKNOLOJİ (YL) (TEZLİ)
Kod BT0143
Ad Gıda Kaynaklı Zoonozların Moleküler Tanısı I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (Güz) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste yüksek lisans öğrencilerinin gıda kaynaklı zoonoz hastalıkları ve bu hastalık etkenlerinin tanımlaması ve korunma yöntemlerini uygulaması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Gıdalar yoluyla insanlara geçen bakteriyel, viral ve paraziter zoonoz hastalıkları ve bunların moleküler tanısına girişi kapsamaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu ve ingilizce makaleler

Notlar

Güncel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Zoonoz hastalıkları açıklar
ÖÇ02 Gıda kaybaklı zoonoz hastalıkların bulaşma yollarını, gıdaların kirlenme yollarını sıralar.
ÖÇ03 Gıda kaynaklı zoonozlardan korunma yollarını açıklar
ÖÇ04 Gıda kaynaklı bakteriyel zoonoz hastalıkları analiz eder.
ÖÇ05 Gıda kaynaklı bakteriyel zoonoz hastalıklardan korunma yöntemleri uygular
ÖÇ06 Gıda kaynaklı viral zoonoz hastalıkların halk sağlığı açısından önemini tartışır
ÖÇ07 Gıda kaynaklı viral zoonoz hastalıklardan korunma yöntemlerini uygular
ÖÇ08 Gıda kaynaklı paraziter zoonoz hastalıkların önemini vurgular.
ÖÇ09 Gıda kaynaklı Paraziter zoonoz hastalıklardan korunma yöntemlerini uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Zoonoz hastalıklar hakkında genel giriş Ön hazırlık yapmaz isterse ders bilgi paketlerini inceler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Zoozonolarin bulasma yolları, gıdaların kirlenme yolları Literature tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıda kaynakli zoonozlardan korunma yolları Güncel makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
4 Gıda kaynaklı zoonozlar hakkında genel bilgi Slayt hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Uygulama Materyal hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
6 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklardan korunma yolları ve hijyen tedbirleri İnternet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
7 Gıda kaynaklı virüsler hakkında genel bilgi Literature tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
8 Sınav Ödev Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
9 Gıda kaynaklı virüslarden korunma, kontrol yolları ve hijyen tedbirleri Güncel makaleleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Gıda kaynaklı parazitler hakkında genel bilgi,Gıda kaynaklı parazitlerden korunma, kontrol yolları ve hijyen tedbirleri Literature tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
11 Uygulama Laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Gıda kaynaklı mantarlar hakkında genel bilgi,Gıda kaynaklı mantarlardan krounma, kontrol yolları ve hijyen tedbileri İlgili kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim
13 Uygulama Materyal hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
14 Moleküler tanı yöntemleri hakkında genel bilgi Literature tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Moleküler tanı yöntemleri ve uygulaması Laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama
16 Yıl sonu sınavı Ödev Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yıl sonu sınavı Sınavı hazırlık, uygulama çalışması Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri

Değerlendirme Türü Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi
1. Ödev 100 40
Genel Değerlendirme
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam 100 40
1. Yıl Sonu Sınavı - 60
Genel Toplam - 100


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 25.02.2025 08:45