ZO0062 Hayvan Beslemede Sürdürebilirlik

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO0062
Ad Hayvan Beslemede Sürdürebilirlik
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Harun KUTAY
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Hayvan beslemede yem kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Hayvan beslemede sürdürülebilirlik, su ve yem kaynaklarının kullanımı, hayvan beslemede karlılık

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Genel Hayvan Besleme

Notlar

Diğer kaynak bulunmamaktadır.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dünyada ve Türkiye’de hayvansal üretim değerlerini bilir, hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki önemini kavrar
ÖÇ02 Sürdürülebilirlik ve hayvan beslemede sürdürülebilirlik tanımlarını kavrar, hayvansal üretim ile ekoloji arasındaki etkileşimi öğrenir
ÖÇ03 Hayvan beslemede karlılığı etkileyen faktörleri bilerek çiftlik ekonomisini yönetir, yem kaynaklarının etkin kullanımını bilir
ÖÇ04 Hayvan beslemede çevreye zarar vermeden yem kaynaklarının sürdürülebilir üretimi ve değerlendirilmesini öğrenir
ÖÇ05 Alternatif yem kaynakları ve hayvan beslemede kullanım olanaklarını araştırarak mevcut kaynakların sürdürülebilir kullanımını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvan beslemede sürdürülebilirlik Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Dünya’da ve Türkiye’de hayvansal üretim ve tüketim değerleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Hayvan beslemede sürdürülebilirlik stratejileri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yem hammaddelerinin yaşam döngüsü değerlendirmesi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Hayvansal üretimde su kaynaklarının kontrollü kullanımı Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Hayvansal üretimde yem kaynaklarının kontrollü kullanımı Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Hayvancılık işletmelerinde kaba yem üretimi planlaması Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kanatlı beslemede alternatif yem kaynakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Ruminant beslemede alternatif yem kaynakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Beyaz et üretimi ve çevre etkileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Yumurta üretimi ve çevre etkileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Et üretimi ve çevre etkileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Süt üretimi ve çevre etkileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Sürdürülebilir hayvan beslemede yem katkıları ve teknolojik işlemler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 28 56
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 144
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,76
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.05.2024 03:55