TB535 Yembitkilerinde Kalite Özellikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB535
Ad Yembitkilerinde Kalite Özellikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ADEM EMİN ANLARSAL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ADEM EMİN ANLARSAL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı yem bitkilerinde kalite özelliklerini tanımlamak ve kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler ile ilgili bilgiler vermektir

Dersin İçeriği

Yem bitkilerinde kalitenin önemi,yem bitkilerinde kalite özellikleri, kaliteyi etkileyen faktörler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Avcıoğlu,R.,Hatipoğlu,R., Karadağ Y.2009. Yembitkileri

Notlar

Açıkgöz,E.2001. Yembitkileri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yem bitkilerinde kalitenin önemini ve kalite özellikleri ne demektir bilir
ÖÇ02 Yem bitkilerinde kaliteyi etkileyen genetik faktörler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Yem bitkilerinde yetiştirme tekniğinin kaliteye etkisini bilir
ÖÇ04 Yembitkilerinde kaliteyi etkileyen çevresel faktörleri bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yem bitkilerinde kalitenin önemi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yem bitkilerinin ot ve tanelerinin kimyasal kompozisyonu Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yem bitkilerinin besleme değeri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kaliteyi etkileyen ikim ve toprak özellikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Kaliteyi olumsuz etkileyen toksik maddeler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kaliteyi olumsuz etkileyen alkoloidler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Kaliteyi olumsuz etkilyen glikozitler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders notları ve kaynak kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Yem bitkilerinde lezzetlilik Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kaliteyi etkileyen hasat öncesi faktörler ve bu konu hakkında ödev verilecek Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kaliteyi etkileyen bitki türü ve yetiştirme teknikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kaliteyi etkileyen hasat sonrası faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ot kurutma tekniği Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ot standirdizasyonu Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Silaj yapım tekniği Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve kaynak kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve kaynak kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 05:00