Genel Bilgi
Kod | SRP121 |
Ad | Genel Seracılık |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, seracılığın tarihi, Dünyada ve Türkiye deki yeri. Seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimine etki eden ekolojik ve ekonomik faktörler. Sera elemanlarının tanıtımı. Sera içinin planlanması gibi konular işlenmektedir.
Dersin İçeriği
Toprağın tanımı, toprak oluşumu, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tanımlanması, toprağın organik maddesi, serada bitki yetiştiriciliği için toprak hazırlanması ve toprak çevre ilişkileri konularında temel bilgiler anlatılmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Öğretim elemanı ders notları
Notlar
Öğretim elemanı ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Örtüaltı yetiştiriciliğe uygun gübreleme programları ile besin çözeltilerinin hazırlanmasını kavrar |
ÖÇ02 | Yetiştirme ortamlarının hazırlanmasını kavrar |
ÖÇ03 | Sebzelerde tüplü fide ile çoğaltmanın ilkelerini ve uygulanmasını kavrar |
ÖÇ04 | Sebzeleri tohum ile çoğaltmanın prensiplerini kavrar |
ÖÇ05 | Bitki yetiştirme teknikleri hakkında bilgileri kavrar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilme yeteneğine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerin büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini kullanır, doğru, dengeli beslenme ve gübreleme ile üretim yapma becerisini kazanır. | 2 |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Topraksız kültür ortamlarını kullanarak topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir. | |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar, uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında öğrendiği bilgileri değerlendirir. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Örtüaltı yetiştiriciliğin tanıtımı, yayılışı, girdileri ve önemi | İlgili notların okunması, genel tekrar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Yetiştirme ortamları hakkında bilgi | İlgili notların okunması, genel tekrar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Toprak ve toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri yönüyle örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu | İlgili notların okunması, genel tekrar, ders uygulaması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Diğer yetiştirme ortamları (topraksız yetiştiricilikte kullanılan), sınıflandırılmaları, özellikleri ve örtüaltı yetiştirciliğe uygunluğu | İlgili notların okunması, genel tekrar, ders uygulaması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Harçlar, hazırlanmaları, karışımları ve gübrelenmeleri hakkında bilgi | İlgili notların okunması, genel tekrar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Seraların planlanmasında etkili olan iklim faktörleri, toprak ve topoğrafya faktörleri ve sosyo-ekonomik faktörler | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Seraların planlanması, sera yerinin seçimi, seraların boyutlandırılması | İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Seracılık işletmelerinde işletme merkezinin planlanması, sera içinin düzenlenmesine ilişkin prensipler | İlgili notların okunması, genel tekrar, sınav sorularının tartışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Seralarda havalandırma sistemlerinin planlanması | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Seralarda çevre koşullarının düzenlenmesi | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Seralarda soğutma sistemlerinin planlanması | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Seralarda ısıtma sistemlerinin planlanması | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Seralarda sulama ve drenaj sistemlerinin planlanması | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Seralarda kullanılan yapı malzemeleri ve yapı elemanları | İlgili notların okunması, genel tekrar, uygulama alanında çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl sonu sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarı yıl sonu sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |