SRP243 Sera Ürünlerinin Depolanması

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP243
Ad Sera Ürünlerinin Depolanması
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sera ürünlerin depolanması, depolama şartları, depolama sistemleri, depolama koşullarının ürünün morfolojisini ve fizyolojisini nasıl etkilediğini kavratmayı amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Depolamanın tanımı ve amacı, olgunluk ve hasat zamanlarını belirleme yöntemleri, meyve ve sebze türlerinin hasat edilmesi, hasat sonrası dönemde ürünlerin bozulmasında etkili olan faktörler, ürünlerin depolanması sırasında meydana gelen değişimler, meyve ve sebzelerde ön soğutma ve amacı, depolama teknikleri, sebze ve meyvelerin depolanması sırasında meydana gelen zararlanmalar, ambalajlama, ambalaj seçimine etki eden faktörler anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Seralarda yetiştirdikleri ürünleri uygun depolama şartları altında pazara sunma koşullarını kavrar
ÖÇ02 Hasat edilen ürünlerin depolama, soğutma ve ön üşütme uygulamalarını kavrarlar.
ÖÇ03 Doğru şekilde depolama için gerekli şartları kavrar
ÖÇ04 Bahçe bitkilerinin depolanma şartlarını kavrar
ÖÇ05 Tarla bitkilerinin depolanma şartlarını kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanarak yapar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri), toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri, bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini, bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin ve gübrelemenin önemini açıklar, uygun materyal kullanarak üretim yapar.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar. 5
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hasat ve soğukta muhafaza tanımı ve önemi İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Hasat zamanını doğru şekilde saptama İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Meyvelerde hasat olgunluğu İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Sebzelerde hasat olgunluğu İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Paketleme evine taşıma ve standardizasyon İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Paketleme evi işlemleri İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Meyvelerde hasat sonrası meydana gelen değişimler İlgili notların okunması, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sebzelere hasat sonrası meydana gelen değişimler İlgili notların okunması, genel tekrar, sınav sorularının cevaplarının tartışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Meyvelere ön soğutma işlemi İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Meyvelerin soğukta depolanması İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Sebzelerin soğukta depolanması ve depo şartlarının ürün kalitesine etkisi İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Süs bitkileri muhafazası ve muhafazanın bitki kalitesine etkisi İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Fidan muhafazası İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Tohum muhafazası İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl sonu sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 01:35