TAB235 TIBA Bit.Parfüm Olarak Değ.Tek.

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB235
Ad TIBA Bit.Parfüm Olarak Değ.Tek.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencileri aroma kimyası, parfüm ün tarihi, parfümeri materyalleri ve doğal kaynakları hakkında bilgilendirmek ve basit parfüm yapma becerisi kazandırmak.

Dersin İçeriği

Yeni bir koku yaratılması ve fizibilite çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur, Basit parfüm yapabilme becerisi kazanır, Parfümün endüstriyel kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur, Parfümün kimyasal bileşenleri hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin Ön Koşulu

laboratuvar

Kaynaklar

Tıbbi aromatik bitkiler bilimi ve teknolojisi kitabı Prof. Dr. Hasan Baydar

Notlar

Farklı uygulamalı formülasyonlar youtube kaynakları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kozmetik ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ02 Kozmetik ürünlerinin bileşimini öğrenmek
ÖÇ03 Kozmetik ürünlerinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ04 Koku notalarını bir esansiyel yağlarıyla ilişkilendirir.
ÖÇ05 kimya bilgileri ile organik kimya teorik bilgilerini özümseyerek bitki esansiyel yağ çıkarma yeteneğine sahiptir.
ÖÇ06 kokuları gruplandırabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 2
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır. 5
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 3
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. 2
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kozmetikte Organik Bileşikler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Parfüm nedir ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Parfüm tarihi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Parfüm serileri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 kokuların çözücü konsantrasyona bağlı çeşitleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Parfüm notaları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 kozmetik kokular ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Parfümü oluşturan bileşenler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Aromalar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Hoş kokulu moleküller ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Parfüm nasıl yapılır ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Parfüm kullanım alanları (yiyecek, kozmetik ve ilaç endüstrisi) ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 kokuların kullanıldığı alanları (yiyecek, kozmetik ve ilaç endüstrisi) ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları verilen ders notlarına çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları verilen ders notlarına çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 75
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,00
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 11:05