Genel Bilgi
Kod | TAB245 |
Ad | Tıba Ürünlerin muhafazası ve Standardizasyonu |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. Elif HAKLI HEYBET
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
TIBA ürünlerinin hasadı, depolanması saklanması, transferi, standardizasyonu ve kalitesi hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği
TIBA ürünlerinin, hasat aşamasından ürün haline gelene kadar, hasadı, transferi, depolanması, depolama saklama koşulları, ürün kalitesinin koruma, kalite kontrol yöntemleri, kalite standardizasyon ilişkisi, kalite parametreleri hakkında teknik bilgi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hocanın ders notları ve konu ile ilgili dergipark makaleleri
Notlar
Ders notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin uygun şekilde depolanmasının önemini açıklayabilme |
ÖÇ02 | Tıbbi ve aromatik bitki depolarında olması gereken yapısal özellikleri tanımlayabilme |
ÖÇ03 | Droglarda bozulmaya yol açan faktörleri listeleyebilir |
ÖÇ04 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin doğru paketlenmesinin önemini açıklayabilme |
ÖÇ05 | Canlı etkenlerle nasıl mücadele edildiğini açıklayabilir |
ÖÇ06 | Ambalaj tiplerini sınıflandırabilir |
ÖÇ07 | Yenilikçi ambalajlama yöntemlerini değerlendirebilİR |
ÖÇ08 | Doğru etiketlemenin nasıl yapıldığını tanımlayabilİR |
ÖÇ09 | Standardizasyon ve standart kavramlarını tanımlayabilir Define the concepts of standardisation and standard |
ÖÇ10 | Kalite ve kalite kavramlarını tanımlayabilir |
ÖÇ11 | Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 ni bilir |
ÖÇ12 | Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeleri araştırabilir tanımlayabilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. | 1 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Ziraat alanı için yeterli iletişim ve bilişim teknolojilerini bilir ve etkin şekilde kullanır. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 2 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur. | 2 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | 2 |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | tıbbi ve aromatik bitkilerin saklanma şartları | Ders notları | |
2 | Hasat ve Hasat Öncesi Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | Ders notları | |
3 | Ürünlerin depolanması | Ders notları | |
4 | Ambalajlama, Ürün Çeşitleri ve Paketleme Teknikleri | Ders notları | |
5 | Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme | Ders notları | |
6 | Droglarda Bozulmaya Yol Açan Faktörler | Ders notları | |
7 | Canlı Faktörler ile Mücadele Yöntemleri | Ders notları | |
8 | Ara Sınavlar | Ders notlarıyla sınava hazırlanma | |
9 | Diğer Koruma ve Dekontaminasyon Teknikleri | Ders notları | |
10 | Standardizasyon ve standart kavramları | Ders notları | |
11 | Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeler | TSE Belgeleri | |
12 | Kalite ve kalite kavramları | Ders notları | |
13 | Toplam Kalite Yönetimi | Ders notları | |
14 | Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 | Ders notları | |
15 | Kalite yönetimi ve kaliteyi etkileyen faktörler | Ders notları | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | teorik sınav | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Teorik sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,00 | ||
AKTS | 3 AKTS |