TAB245 Tıba Ürünlerin muhafazası ve Standardizasyonu

3 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB245
Ad Tıba Ürünlerin muhafazası ve Standardizasyonu
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

TIBA ürünlerinin hasadı, depolanması saklanması, transferi, standardizasyonu ve kalitesi hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

TIBA ürünlerinin, hasat aşamasından ürün haline gelene kadar, hasadı, transferi, depolanması, depolama saklama koşulları, ürün kalitesinin koruma, kalite kontrol yöntemleri, kalite standardizasyon ilişkisi, kalite parametreleri hakkında teknik bilgi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Hocanın ders notları ve konu ile ilgili dergipark makaleleri

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi ve aromatik bitkilerin uygun şekilde depolanmasının önemini açıklayabilme
ÖÇ02 Tıbbi ve aromatik bitki depolarında olması gereken yapısal özellikleri tanımlayabilme
ÖÇ03 Droglarda bozulmaya yol açan faktörleri listeleyebilir
ÖÇ04 Tıbbi ve aromatik bitkilerin doğru paketlenmesinin önemini açıklayabilme
ÖÇ05 Canlı etkenlerle nasıl mücadele edildiğini açıklayabilir
ÖÇ06 Ambalaj tiplerini sınıflandırabilir
ÖÇ07 Yenilikçi ambalajlama yöntemlerini değerlendirebilİR
ÖÇ08 Doğru etiketlemenin nasıl yapıldığını tanımlayabilİR
ÖÇ09 Standardizasyon ve standart kavramlarını tanımlayabilir Define the concepts of standardisation and standard
ÖÇ10 Kalite ve kalite kavramlarını tanımlayabilir
ÖÇ11 Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 ni bilir
ÖÇ12 Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeleri araştırabilir tanımlayabilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 1
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir. 2
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır. 2
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 5
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. 2
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 tıbbi ve aromatik bitkilerin saklanma şartları Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 Hasat ve Hasat Öncesi Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
3 Ürünlerin depolanması Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
4 Ambalajlama, Ürün Çeşitleri ve Paketleme Teknikleri Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
5 Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
6 Droglarda Bozulmaya Yol Açan Faktörler Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Canlı Faktörler ile Mücadele Yöntemleri Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Ders notlarıyla sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Diğer Koruma ve Dekontaminasyon Teknikleri Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Standardizasyon ve standart kavramları Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeler TSE Belgeleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kalite ve kalite kavramları Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Toplam Kalite Yönetimi Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kalite yönetimi ve kaliteyi etkileyen faktörler Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları teorik sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Teorik sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 75
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,00
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 11:07