ELT269 Elektrik Motorları ve Sürücüleri

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ELT269
Ad Elektrik Motorları ve Sürücüleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SERDAR KAŞIKCI
Dersin Öğretim Elemanı Ali Samet SARKIN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilerin, endüstriyel uygulamalarda ve günlük yaşamda kullanılan çeşitli elektrik motorlarının ve motor sürücülerininin kurulumunu, bakımını ve parametre ayarlarını yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Elektrik motorlarının parçaları ve çalışma prensipleri, DA Motorlarının Yapıları ve Çalıştırılmaları, doğru akım motorlarının karakteristikleri, doğru akım motorlarında hız ayarı, üç fazlı asenkron motorun parçaları ve çalışma prensibi, üç fazlı asenkron motora yol verme yöntemleri, üç fazlı asenkron motorunun karakteristikleri, üç fazlı asenkron motorlarda hız ayarı yöntemleri, tek fazlı asenkron motorların yapıları ve çeşitleri, tek fazlı asenkron motorların çeşitleri ve çalışma prensipleri, servo motorlar, adım motorları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Elektrik Motorları ve Sürücüleri, Adem ALTUNSAÇLI, Color OFSET, 2003.

Notlar

Ders Notları, Serdar KAŞIKCI.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Açısal pozisyon, açısal hız, açısal ivme, moment, Newton'un dönme kanunu, İş ve güç kavramlarını ve bağıntılarını açıklar.
ÖÇ02 Temel manyetik alan ilkelerini açıklar.
ÖÇ03 Doğru akım motorlarının temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ04 Doğru akım motorlarının kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ05 Asenkron motorların temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ06 Üç fazlı asenkron motorların kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ07 Bir fazlı yardımcı sargılı ve yardımcı kutuplu asenkron motorların ve kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ08 Üniversal motorların temel ilkelerini, yapısını, karakteristik özelliklerini, kullanım alanlarını ve elektrik bağlantılarını açıklar.
ÖÇ09 Senkron motorların temel ilkelerini, yapısını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini, kullanım alanlarını ve elektrik bağlantılarını açıklar.
ÖÇ10 Motor sürücülerin güç katında kullanılan güç elektroniği anahtarlama elemanlarının temel özelliklerini açıklar.
ÖÇ11 Tipik bir motor sürücünün bileşenlerini, açık çevrim kontrol sistemi, kapalı çevrim(geri beslemeli) kontrol sistemini ve bir elektrik motoru üzerinde hangi kontrollerin yapılabileceğini açıklar.
ÖÇ12 Alternatif akım motorlarında yol verme, frenleme, dönüş yönü değiştirme, hız kontrolü, moment kontrolü ve uygulamaya uygun motor seçim kriterleriyle ilgili temel bilgileri açıklar.
ÖÇ13 Doğru akım motorlarında yol verme, frenleme, dönüş yönü değiştirme, hız kontrolü, moment kontrolü ve uygulamaya uygun motor seçim kriterleriyle ilgili temel bilgileri açıklar.
ÖÇ14 Step motorların temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ15 Step motor sürücü devre yapılarını açıklar.
ÖÇ16 Fırçasız doğru akım motoru, daimi mıknatıslı senkron motor, yüksek hızlı alternatif akım motoru gibi özel tasarımlı diğer motorların temel özelliklerini açıklar.
ÖÇ17 Endüstride kullanılan hangi motor sürücünün hangi tip motorla kullanacağına karar verir ve kataloglarından bakarak motor sürücülerin parametre ayarlarını yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektronik Teknolojileri ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektronik teknolojileri için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektronik teknolojileri ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektronik teknolojileri ile ilgili problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Elektronikle ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Elektronikle ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili kullanarak Elektronik Teknolojileri ile ilgili bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektronik cihazlarda meydana gelebilecek arızaları tespit ederek arızaları giderir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mikrodenetleyici ve PLC ile sistem tasarımı yaparak, programlar ve uygulamalar geliştirir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektrik-Elektronik devrelerinin çözümlemesini yapar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektrik Motorları ve Sürücü sistemleri ile program tasarımı yaparak uygulamalar geliştirir. 5
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel analog ve sayısal elektronik devrelerinin çalışmasını açıklar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve elektronik alanıyla ilgili temel kuramsal bilgilere sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Motor sürücülerin tanımı, kapsamı ve motor kontrolunda kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Elektrik makinalarının türleri, yapıları ve kontrol prensipleri Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Güç elektroniğinde kullanılan devre elemanları ve devre bağlantıları Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Akım kaynaklı PWM invertör (CSI) yapısı, çalışması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Doğrultucularda ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 AC kıyıcılarda ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Direkt frekans çeviricilerin (DFÇ) türleri, yapıları ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Dersle ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 DC kıyıcıların türleri (sınıfları), yapıları ve motor kontrolunda kullanılması. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 PWM invertörlerde ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Statik anahtar ve yarıiletken röle yapıları ve motor kontrolunda kullanılmaları. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Doğru akım motor sürücülerinin temel prensipleri, yapıları, geribeslemesiz ve geribeslemeli kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Alternatif akım motor sürücülerinin prensipleri, yapıları, geribeslemesiz ve geribeslemeli kullanımları. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Servo motor sürücülerinin temel prensipleri, yapıları ve hareket kontrolu. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Servo motor sürücülerinin kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dersle ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dersle ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.05.2024 09:36